Middeleeuwse praktijken op Twitter

Sommige zijn misschien wel 800 jaar oud, vallen bijna uit elkaar en zijn zelfs handgeschreven. Toch zijn deze middeleeuwse boeken eigenlijk heel modern. Wat vroeger een kleine boodschap op een perkamentje was, is nu een Tweet of een Facebookupdate. “Er zijn opvallend veel gelijkenissen”, vertelt Scaligerhoogleraar Erik Kwakkel. “We moeten niet zo moeilijk doen over de middeleeuwen en zeggen dat ze rare boeken hadden, nee het is gewoon heel bekend.”

“Je houdt eigenlijk een kudde koeien vast”, zegt Kwakkel. “Middeleeuwse boeken zijn van perkament gemaakt, van beestenhuid.” Toch zijn ze heel modern. Zo is bijvoorbeeld de opbouw van een A4’tje afkomstig uit de middeleeuwen en zijn ook de bulletpoints afkomstig uit die tijd. 

Makkelijker

Andersom zijn digitale ontwikkelingen ook gunstig voor het onderzoek van Kwakkel. “Er komt veel fotografisch materiaal op internet beschikbaar. Daardoor wordt mijn werk zoveel makkelijker”, laat Kwakkel weten. Zo hoeft hij minder te reizen. “Vijf tot tien jaar geleden was dat nog heel anders.”

Oratie

“De hele zaal zat vol”, maandag gaf hij zijn oratie met als titel ‘Het ontketende boek’. Over boeken van de bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek. “Ik heb geprobeerd het zo begrijpbaar mogelijk te houden. Een oraties is namelijk niets anders dan een publiekslezing”, vertelt Kwakkel. De aanleiding van de publiekslezing was zijn benoeming tot hoogleraar op 1 januari 2017.

Twitter

Zelf is @Erik_Kwakkel een fervent twitteraar. Kwakkel: “Ik twitter ongeveer drie foto’s per dag. Dat levert mij al snel 150 extra volgers per week op.” Toch wilt Kwakkel niet te veel tijd kwijt zijn met social media. Meer twitteren of bijvoorbeeld een Instagram account beginnen heeft hij wel overwogen, maar voor zichzelf nog even verboden. “Dan zou ik één artikel minder moeten schrijven per week, terwijl ik al relatief veel doe aan social media in vergelijking met andere hoogleraren.” Toch wijst hij het idee niet helemaal van de hand. “Het is ook wel eens goed om wat te veranderen. Maar ik ga niet op Snapchat, want dan gaan al mijn plaatjes weer weg.”

Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×