(Foto:  ZVL).

Alleskunner Tim van der Meer blikt terug op bewogen waterpoloseizoen

Zowel de vrouwen van ZVL-Hawabo als de mannen van De Zijl Zwemsport komen al jaren uit in de eredivisie van het waterpolo. Tim van der Meer was dit jaar in beide teams actief: bij de vrouwen als coach en aan het eind van dit seizoen bij de mannen als speler. De succescoach blikte bij Sleutelstad terug op een bewogen waterpoloseizoen in licht zijn keuze om te stoppen als coach toe.


Reanne van Kleef sprak met Tim van der Meer over het resultaten van ZVL-Hawabo, De Zijl Zwemsport en zijn keuze om te stoppen als coach.

ZVL staat met lege handen

De dames van ZVL-Hawabo wonnen in 2016 alles wat er te winnen valt: de Supercup, de beker en de landstitel. Dat leverde ze ook nog eens de titel ‘Leidse sportploeg van het jaar 2016‘ op. In 2017 begon de ploeg goed met een sterk optreden in de Euroleague. Ook in de competitie werd er goed gepresteerd: ZVL eindigde in de reguliere competitie als eerste. Maar daar stopte de droom. In de halve finale van de beker was eeuwige concurrent UZSC uit Utrecht te sterk. Vervolgens was ook in de play-offs de halve finale, dit keer tegen het verrassend sterke Polar Bears, het eindstation. Omdat de Supercup aan het begin al verloren ging, staat ZVL met lege handen.

“Erg zuur”, zegt van der Meer. “Zeker omdat we de laatste jaren zoveel hebben gewonnen. Maar dat is ook topsport.”

De Zijl Zwemsport stijgt boven zichzelf uit

Een prijs pakken. Dat was aan het begin van het seizoen de doelstelling van de mannen van De Zijl Zwemsport. In eerste instantie leek dat toch wat ambitieus, aangezien er in de eerste wedstrijden maar moeilijk werd gewonnen. In de tweede helft van het seizoen herpakte De Zijl zich en won wedstrijd na wedstrijd. De play-offs werden gehaald en zelfs de halve finale van de beker. De prijzen kwamen in zicht, maar ook de mannen strandden zowel in de beker als in de strijd om de landstitel in de halve finale. Al werd die laatste wedstrijd net aan op strafworpen verloren. Toch hebben de mannen van De Zijl Zwemsport daar volgens Van der Meer een beter gevoel aan overgehouden dan de vrouwen van ZVL-Hawabo. “In tegenstelling tot de vrouwen, winnen wij niet zoveel prijzen. Dit is een hele goede prestatie.”

Van der Meer speelde het grootste gedeelte van het seizoen voor De Zijl 2 omdat hij ook al veel tijd stak in het coachen van ZVL. Hij was echter nog steeds beschikbaar voor het vlaggenschip, mochten ze hem nodig hebben. En dat bleek in de play-offs ook zo te zijn.

Het bleef kriebelen bij de coach

Na weer een aantal wedstrijden met het eerste van De Zijl mee te hebben gedaan, kon Van der Meer zijn gevoel toch niet langer negeren. Hoewel hij een aantal jaar geleden vol overtuiging voor een loopbaan als coach koos, bleef het waterpolo kriebelen. “Ik heb die keus toen heel bewust gemaakt en daar sta ik ook nog steeds achter. Maar ik moest nu de keuze maken tussen helemaal stoppen met waterpolo, ook in het tweede, of stoppen met coachen. Want het is gewoon niet te combineren met ook nog eens een full-time baan. Ik ben nu 26 en kan nog heel wat jaren op het hoogste niveau mee. Coachen kan daarna ook weer, nu wil ik nog zoveel mogelijk uit mijn topsportcarrière halen.”

Hij draagt het stokje nu over aan waterpologrootheid Jacob Spijker, maar ooit wil de succescoach,  die met ZVL-Hawabo alles won en werd genomineerd voor de titel Sportcoach van het jaar in Leiden, weer terugkeren.

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×