Paul Dirkse eerder deze week tijdens een wijkbezoek van het college in gesprek met bewoners van de Merenwijk. (Foto: Chris de Waard).

Paul Dirkse gekozen als lijsttrekker D66 Leiden

Wethouder Paul Dirkse is door de leden van D66 Leiden gekozen tot lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Die worden gehouden op 21 maart 2018. Van de ongeveer 750 leden bracht zo’n 30% digitaal een stem uit. De keuze voor Dirkse betekent het vertrek van fractievoorzitter Jeffrey van Haaster uit de Leidse raad.

Paul Dirkse reageert verheugd op de uitslag: “Ik wil de leden bedanken voor het vertrouwen in mij om D66 te leiden in de komende verkiezingen. Deze afdeling heeft zoveel kwaliteit en kracht in huis, ik wil met elkaar een koers uitzetten waarin iedere Leidenaar zich uitgenodigd voelt om mee te doen.”

Zittend fractievoorzitter Jeffrey van Haaster was één van de vier kandidaat-lijsttrekkers van D66 Leiden. Omdat de lijsttrekker gezien wordt als de leider van de fractie, is de keuze voor Dirkse voor Van Haaster toch een signaal dat zijn leiderschap niet onbetwist is. Hij stelt zich daarom niet verkiesbaar als gemeenteraadslid voor de komende verkiezingen. Van Haaster: “Dat betwiste leiderschap herken ik niet zo. De leden hebben met de keuze voor Paul gekozen voor vernieuwing en na acht jaar vind ik het dan ook wel mooi geweest. Ik ga me oriënteren op een toekomst buiten de Leidse politiek”.

Afgelopen donderdag gaf Van Haaster overigens wel aan beschikbaar te zijn voor een post als wethouder. Dat geldt ook voor Dirkse. Mocht D66 Leiden bij de komende verkiezingen een uitslag halen die opnieuw twee wethoudersposten rechtvaardigt, dan zijn dit logische de kandidaten voor die functies. Van Haaster ziet dat overigens zelf niet helemaal zo: “Wethouder worden na een lijsttrekkerschap zit meer in hetzelfde straatje dan in de huidige situatie waarin ik dat niet ben geworden, maar ik sluit niks uit.”

De twee andere kandidaat lijsttrekkers waren Lodi van Brussel en Timo Gubbens. Die zijn straks waarschijnlijk wel beschikbaar voor de kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen, maar ook hier gaan uiteindelijk de leden over de samenstelling van die lijst en de positie waarop de kandidaten terecht komen.

Wie overigens de politiek leider van D66 Leiden wordt als Dirkse opnieuw wethouder wordt, is een vraagstuk dat nog beantwoord moet worden. Als de lijsttrekker de raad verlaat en dus geen fractievoorzitter wordt, moet de nieuwe fractie na de verkiezingen een leider kiezen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×