Justin Andrews uit Australië is één van de kunstenaars die de afgelopen dagen op het Pieterskerkplein zijn werk op een van de panelen aanbracht. (Foto's: Chris de Waard).

Opbouw openlucht museum De Lakenhal vordert gestaag

Nog een paar dagen en dan is de expositie op het Pieterskerkhof open voor publiek. Heel letterlijk open in dit geval want de kunst is de komende zomermaanden te bewonderen in de buitenlucht tijdens openlucht museum De Lakenhal. De tentoonstelling bestaat uit 20 kunstwerken die ter plaatse worden vervaardigd door verschillende internationale kunstenaars die bijeen zijn gebracht door de Leidse curatoren Iemke van Dijk en Guido Winkler.

De muurschilderingen die op de kubussen worden aangebracht zijn ontworpen door kunstenaars die zich (hebben) laten inspireren door De Stijl. Ze zijn in een enkel geval door anderen op de wanden aangebracht. Bijvoorbeeld omdat de betreffende kunstenaar niet in staat was om naar Leiden te komen. “Dat kan bij dit soort kunst,” legt Iemke van Dijk uit, terwijl ze zelf met een pot verf de onderkant van een van de expositieblokken netjes zwart maakt. “Het zijn berekeningen. Het ontwerp ligt heel nauwkeurig vast. Daardoor kan ook iemand anders het werk hier aanbrengen. Overigens vergt wat wel een flink stuk techniek. Niet elke huisschilder kan het doen.”

De panelen zijn niet zomaar op het plein gezet. Samen met enkele zitelementen vormen ze een deel van een van de schilderijen van Mondriaan. Ze staan allemaal perfect waterpas. Daar  ging een flinke klus aan vooraf waarbij de onderkant van elk blok met een figuurzaag strak op de bestrating werd gezet.

Donderdag is de preview voor genodigden. Vanaf vrijdag kan iedereen tussen de panelen langs de geëxposeerde werken dwalen. Naast openlucht Museum De Lakenhal aan het Pieterskerkhof is een plein verder, op ’t Gerecht, Maison d’Artiste.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×