(Foto's: Emile van Aelst).

Japanmarkt pakt groot uit met jubileum

De Japanmarkt vierde zondag alweer de tiende editie. Vanwege jubileum was de markt groter dan ooit. Met bijna een kilometer aan kraampjes, een foodcourt op de Groenhazengracht en een Cosplay-wedstrijd trok de Japanmarkt ruim 10.000 bezoekers.

Reanne van Kleef sprak met directeur Kris Schiermeier van het Sieboldhuis en burgemeester Henri Lenferink over de tiende editie van de Japanmarkt.

Elk jaar organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt ter herinnering aan het bezoek van de Japanse keizer op 25 mei 2000. De bezoekers konden alle facetten van de Japanse cultuur ervaren bij de meer dan zeventig kramen die culturele en culinaire waren aanboden. In het museum waren er drie optredens van de Japanse zenmeester Souken Danjo van de Saiko Ji Zen Temple uit Hiroshima. Tijdens deze voorstelling vloeiden klassieke en moderne Japanse dans- en muziekelementen samen. Ook bezochten de museumbezoekers de tentoonstelling ‘De dingen die voorbij gaan. Fotografisch werk van Casper Faassen’ en lieten tientallen bezoekers hun wens achter in de tentoonstelling ‘Ema. Tastbare gebeden’.

Dit jaar werd de tiende editie gevierd met een Cosplay-wedstrijd. De jury bestond uit de bekende cosplayer Liza van Team Paraluna, Michel van Aken van Jika-Tabi en de directeur van het SieboldHuis. De jury had de lastige taak om de fantasierijkste cosplayer te kiezen. De winnaar werd Manuel Rosin met zijn zelfgemaakte ‘Samurai Troopers’ kostuum. Hij kreeg een paar typische Japanse sokken met bijbehorende schoenen (tabi) uitgereikt.

Reanne van Kleef sprak met de juryleden en de winnaar van de cosplaywedstrijd.

In Rijksmuseum van Oudheden waren er de hele middag Japanse vechtsportdemonstraties van verschillende sportverenigingen en de dansgroep ‘Raiden Yosakoi’ trakteerden de bezoekers op spetterende traditionele Japanse dans. Ook was het mogelijk om de markt vanaf het water te beleven, want de Leidse Rederij organiseerden speciale Japanse rondvaarten.  De Japanmarkt gaf een veelzijdig beeld van de Japanse cultuur op zijn best.

De elfde editie van de Japanmarkt zal plaatsvinden op 1e Pinksterdag, zondag 20 mei 2018.

Kijk op leidseglibber.nl voor een sfeerverslag.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×