(Foto's: J.P. Kranenburg).

Beeldententoonstelling in Leiderdorpse Heemtuin geopend

De tiende editie van ‘Heemtuin verbeeld’ in de Leiderdorpse heemtuin is vrijdag officieel geopend. De beeldententoonstelling in park de Houtkamp heeft dit jaar als thema ‘Grenzeloos’. Daarmee wil de organisatie aangeven dat waar de mogelijkheden van de moderne mens soms onbegrensd lijken, er ook grenzen zijn.

De Leiderdorpse wethouder Jeff Gardeniers opende de tentoonstelling. Hij deed dat door het woord ‘open’ te formuleren met behulp van een van de kunstwerken, de smARTPHONE van Bob Budd’. “Deze tentoonstelling maakt een van de mooiste Heemtuinen van Nederland nog extra bijzonder”, aldus de wethouder. 

Na de opening werden belangstellenden in groepen rondgeleid langs de beelden in de Heemtuin. Bijna alle kunstenaars waren zelf aanwezig om over de achtergronden van hun werk te vertellen en vragen te beantwoorden.

Jubileumweek

De opening markeerde het einde van de succesvolle Jubileumweek die stichting Kunst in de Heemtuin had georganiseerd. In de week van 12 tot 16 juni maakten acht kunstenaars uit binnen- en buitenland een kunstwerk rondom de waterschapsheuvel. Zij gebruikten daarbij vaak materialen uit de Heemtuin. Wie wilde, kon komen kijken om de kunstenaars aan het werk te zien en met hen in gesprek te gaan. Veel mensen uit Leiderdorp en de wijde omgeving maakten van die mogelijkheid gebruik. De reacties waren zeer lovend. Sommige mensen waren zo enthousiast dat zij dagelijks terugkwamen om de vorderingen te volgen. Ook werden er rondleidingen gegeven en
workshops georganiseerd voor scholen uit Leiderdorp.

Grenzeloos

Alle kunstenaars lieten zich inspireren door het thema ‘Grenzeloos’. De Franse kunstenares Sally Ducrow bijvoorbeeld maakte een oneindige spiraal. Michael Hoedjes uit Leiden vertaalde het thema in zijn boomdier naar de grenzeloze fantasie van kinderen. Ook Karl Chilcott, Bob Budd, Francine Garnier en Alain Engelaere, Johan Sietzema en Kees Bierman gingen met dit thema aan de slag. Bijna al deze kunstenaars maken deel uit van het internationale netwerk ‘Artists in Nature’ en hebben ervaring met het maken van landschapskunst. Al sinds eind april is in het deel van de Heemtuin langs de Persant Snoepweg bestaand werk te zien van Bastiaan Meijer, Jeannette Ephraïm, Lia Versteege en Carla Rump.

De tentoonstelling is nog tot eind oktober te zien in de Heemtuin, onderdeel van park de
Houtkamp, in Leiderdorp. Openingstijden: ma-vrij van 8.00 tot 16.45 uur. Za-zo van 15.00 tot 16.45 uur.
Rondleidingen op aanvraag via info@kunstindeheemtuin.nl. Meer info op kunstindeheemtuin.nl.

Cultuur Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×