Leidse wetenschapstalenten in de finale

Wijsheid komt met de jaren. Althans dat geldt voor de meeste wetenschappers. Sommige zijn op jonge leeftijd namelijk al erg goed bezig. Wetenschapstijdschrift New Scientist heeft er een prijs voor uitgeschreven, wetenschapstalent van het jaar. Vorige week werden de vijf finalisten bekend gemaakt. Twee van hen komen uit Leiden. Mariëtte Boon en Bastiaan Rijpkema. Donderdag 22 juni hopen zij de prijs in ontvangst te mogen nemen. “Er zit een klein geldbedrag aan verbonden, maar het gaat natuurlijk vooral om de eer”, zegt Boon, onderzoeker aan het LUMC.

Afvallen

Ze doet onderzoek naar bruin vet. Om af te vallen kun je namelijk niet alleen meer gaan sporten of minder gaan eten, je kunt ook zorgen dat je meer vet verbrand. En daarbij is bruin vet handig. “Het is een klein orgaan dat bedoeld is om warmte te produceren. Dat doet het door vet te verbranden.” Hoe meer bruin vet je dus hebt, hoe sneller je stofwisseling is.

Weerbare democratie

De andere finalist, Bastiaan Rijpkema, doet onderzoek naar de weerbaarheid van democratieën. “In een democratie is er ruimte voor veel ideeën, maar wat nou als een partij bijvoorbeeld het idee heeft om de democratie af te schaffen?” Rijpkema houdt zich dus bezig met de grenzen van de democratie.

Uitslag

Beide talenten zijn er nog niet. Donderdag moeten ze eerst een pitch geven voordat de jury de winnaar bekend maakt. Ze zijn in ieder geval al heel tevreden met hun nominatie. Rijpkema: “Ik ben heel erg blij met alle publieksstemmen. Dat heeft namelijk voor 50% mijn finaleplek bepaald.” Ook Boon prijst zichzelf gelukkig: “Het is een grote eer.”

Mariëtte Boon over haar onderzoek en nominatie:

Bastiaan Rijpkema spreekt over zijn promotie van vorig jaar en wat er ondertussen veranderd is: 

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×