Jongeren beginnen later met seks dan vijf jaar geleden

Jongeren beginnen later met seks dan in het verleden, ze vinden seks fijn en het aantal jongeren dat homoseksualiteit afkeurt is gedaald. Grensoverschrijdend gedrag blijft een punt van zorg en dat geldt ook voor sexting. Dat zijn een paar conclusies uit het derde landelijke onderzoek naar seksueel gedrag van jongeren ‘Seks onder je 25e’ waaraan ook de GGD Hollands Midden heeft meegewerkt.

Vergeleken met de landelijke uitkomsten verschillen die van jongeren uit Hollands Midden niet veel. Jongeren hebben tussen hun 18e en 19e voor het eerst geslachtsgemeenschap, dat was in 2012 nog rond het 17e jaar. Dit is volgens de GGD een gunstige ontwikkeling, omdat oudere jongeren weerbaarder zijn. “Dat wil zeggen, ze zijn beter in staat zich te beschermen tegen soa’s en ongeplande zwangerschappen”.

Van de jongens in de regio Hollands Midden geeft 95%  aan te genieten van seks. Onder meisjes ligt dat percentage op 91%.

Jongeren in Hollands Midden zijn toleranter geworden naar jongens die in het openbaar met elkaar zoenen. Eén op de vijf jongens en één op de tien meisjes geeft aan dit een probleem te vinden, terwijl dit in 2012 nog de helft van de jongens en een kwart van de meisjes was.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer jongeren aan sexting doen; het versturen van seksueel getinte beelden, filmpjes of teksten via internet of sociale media. Bijna 17 procent van de jongens en 15 procent van de meisjes hebben in het afgelopen half jaar een naaktfoto of seksfilmpje aan iemand gestuurd.

Voor alle professionals die in deze regio te maken hebben met jongeren organiseert GGD Hollands Midden op vrijdag 1 december een symposium waar alle regionale resultaten gepresenteerd zullen worden. Voor dit symposium worden docenten, medewerkers jeugd- en jongerenwerk, Jeugd- en Gezinsteams, verantwoordelijke gemeenteambtenaren en sportclubs uitgenodigd.

Ouders die met hun kinderen in gesprek willen over deze onderwerpen, kunnen meer informatie vinden op www.sense.info en op www.uwkindenseks.nl.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×