De peurbakkentocht is het jaarlijkse hoogtepunt van de Leidse Lakenfeesten. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Leiden maakt zich op voor 32ste editie van de Lakenfeesten

Morgen beginnen de Lakenfeesten. Het is alweer de 32e editie van het feest waarmee Leiden de zomer begint. Vier dagen lang verandert de stad in een festival vol met optredens, evenementen en gezelligheid op verschillende locaties. Vertrouwde onderdelen zijn natuurlijk de Peurbakkentocht op vrijdag met aansluitend het eindfeest op het Stadhuisplein en de dragonboatraces die op zaterdag gehouden worden bij de Apothekersdijk.

Zaterdag is ook de dag van het Bierfestival op het Hooglandse Kerkplein en muziek op het Stadhuisplein waar een Hollandse Avond georganiseerd wordt met onder andere Wesley Klein. Op zondag is er nog De Gouden Pet, het straatmuzikantenconcours op diverse plekken in het centrum.

Gelijktijdig met de Lakenfeesten wordt op de Kaasmarkt Leiden Culinair georganiseerd. Op zaterdag en zondag kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen op de Hooglandse Kerkgracht waar voor de tweede maal het Zomers Kunstweekend op het programma staat. Wie meer over de historie van Leiden wil weten kan op zondag naar de Gouden Eeuwmarkt in het van der Werfpark. Elke dag is er op de Beestenmarkt de Zomerkermis en voor de kleintjes vanaf vrijdag, vanwege de expositie van de Stijl niet op het Pieterskerkplein, maar op de Steenschuur een Nostalgische Kermis.

Aad van der Luit
De organisatie van de Lakenfeesten staat ook stil bij het overlijden van Aad van der Luit. Aad heeft de Lakenfeesten 25 jaar lang georganiseerd en als eerbetoon heeft de organisatie nu de ‘Aad van der Luit’ wisseltrofee in het leven geroepen. Deze trofee gaat naar de deelnemer die de traditie van de Peurbakkentocht het best heeft uitgedragen.

In 2010 bestond de Peurbakkentocht 25 jaar. Ook toen lieten verschillende deelnemers al merken dat ze de inzet van Aad van der Luit in al die jaren wisten te waarderen. (Archieffoto: Chris de Waard).

De winnaar van de ‘Aad van der Luit’ trofee mag de prijs een jaar lang houden en bij de volgende editie een speciaal jurylid benoemen die de prijs aan een nieuwe winnaar mag toekennen. Op deze manier blijft Aad van der Luit onlosmakelijk verbonden met de Peurbakkentocht. Ook deelnemers aan de Peurbakkentocht zullen Aad van der Luit eren. Iedereen is vrij om dit op zijn of haar eigen wijze te doen.

Burgemeester Goekoop bedacht de Peurbakkentocht 32 jaar geleden toen hij in Amsterdam gecharmeerd raakte van de Pieremegoggel; een stoet kleurige bootjes. Brandweercommandant Bart Mark verzon toen de naam voor de Leidse equivalent: Peurbakkentocht. Genoemd naar de peurbakken, waarmee veel Leidenaren er vroeger op uittrokken om illegaal op paling te vissen. Bij het peuren wordt gevist met een lijn of touw waaraan een tros wormen hangt.

 

Suzette Nesselaar sprak met Nillis Raken over de 32ste editie van de Lakenfeesten.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×