Nog steeds blauwalg in Klinkenbergerplas

Hoewel de Klinkenbergerplas half juni is behandeld met waterstofperoxide om de aanwezige blauwalgen te bestrijden, zitten er nog steeds zoveel giftige algen in het water dat er nog steeds wordt geadviseerd om er niet te gaan zwemmen. Het aantal blauwalgen is volgens het hoogheemraadschap met circa 80% afgenomen, maar dat is nog steeds boven het waarschuwingsniveau. Daarom is het negatieve zwemadvies omgezet naar een zwemwaarschuwing.

Al sinds begin dit jaar kampt de Klinkenbergerplas in Oegstgeest met een rode blauwalgsoort die gifstoffen kan vormen. Meestal verdwijnt deze alg in het voorjaar. Omdat de overlast in de Klinkenbergerplas aanhield, is de plas behandeld met waterstofperoxide. Met de behandeling is vooral deze rode soort sterk teruggedrongen. Of de hoeveelheid algen nu vanzelf verder verdwijnen, is volgens het hoogheemraadschap van Rijnland afwachten.

Ziek van de blauwalg
Blauwalgen zorgen jaarlijks voor veel overlast voor zwemmers en recreanten. Ze kunnen een drijflaag vormen en giftige stoffen produceren. Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden wanneer ze hiermee in aanraking komen. Ook honden zijn er gevoelig voor. Als een drijflaag gaat rotten, kan dit voor stankoverlast zorgen. Op www.zwemwater.nl staan de meest actuele gegevens over de waterkwaliteit en is te zien waar met een gerust hart een duik genomen kan worden.

Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×