De soms wel erg knellende parkeernorm bij nieuwbouwprojecten in Leiden gaat omlaag als het aan het college ligt. Op die manier wordt het makkelijker om nieuwbouwprojecten te realiseren. (Archieffoto: Chris de Waard).

Minder parkeerplaatsen bij nieuwe woningbouwplannen

De gemeente Leiden sleutelt aan de Leidse parkeernorm. Die staat woningbouwprojecten nogal eens in de weg en Leiden snakt naar extra huizen. De komende jaren moeten er nog vele duizenden woningen in Leiden bijkomen en als de gemeente vasthoudt aan haar eigen parkeernorm past dat niet. Nu moeten er bij een complex met tien appartementen bijvoorbeeld vijftien parkeerplaatsen gerealiseerd worden. Strijk kan zich goed voorstellen dat het soms ook met vier kan.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Robert Strijk over de Leidse parkeernorm.

Consequentie van zo’n lagere parkeernorm is wel, ┬ázo waarschuwt wethouder Strijk, dat we bij sommige woningbouwprojecten tegen de toekomstige bewoners zullen moeten zeggen: “Let op. U krijgt er geen parkeervergunning bij.”

Het gebruik van een deelauto is volgens Strijk in zo’n geval een van de mogelijke oplossingen. Dat past volgens de wethouder ook wel bij deze tijd: “Je ziet best vaak dat jongeren helemaal niet per se een auto hoeven te hebben als ze er maar een kunnen gebruiken als ze er eentje nodig hebben.”

Bestaande vergunninghouders hoeven zich geen zorgen te maken. Er worden in bestaande situaties geen vergunningen ingetrokken. Het aanpassen van de parkeernorm kan verder uitsluitend in wijken waar betaald parkeren is ingevoerd.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×