Probleemgedrag bij pleegkinderen, zwarte gaten en grondeekhoorns

Deze week in de uitzending van Science071: orthopedagoog Anouk Goemans over de factoren die bepalend zijn voor probleemgedrag bij pleegkinderen, emeritus hoogleraar astronomie Ed van den Heuvel over samensmeltende zwarte gaten en zwaartekrachtgolven en het laatste wetenschapsnieuws, deze week gepresenteerd door redacteur Jesse Kromhout, met nieuws over onder andere: grondeekhoorns, verslaafde roodmussen en een lift zonder kabels. 

Sommige pleegkinderen verhuizen van pleeggezin naar pleeggezin. De kinderen vertonen probleemgedrag waar het gezin geen raad mee weet, waardoor hulpverleners op zoek moeten gaan naar een nieuwe plek voor het kind. Als we erachter zouden kunnen komen welke factoren bepalend zijn voor zulk probleemgedrag, zou dit pleegkinderen kunnen helpen en zou bij sommige kinderen het probleemgedrag misschien zelfs wel voorkomen kunnen worden. Orthopedagoog Anouk Goemans promoveerde deze week op dit onderwerp en kwam tot een aantal interessante conclusies.

Het afgelopen jaar ging het in de uitzending van Science071 al vaker over zwaartekrachtgolven. Deze zwaartekrachtgolven worden veroorzaakt door twee dansende zwarte gaten die samensmelten. Maar hoe kunnen twee zwarten gat zo dicht bij elkaar komen dat ze versmelten? Emeritus hoogleraar Ed van den Heuvel deed hier, samen met Leids astronoom Simon Portegies Zwart, onderzoek naar en kwam met een interessante verklaring voor dit fenomeen.

In het wetenschapsnieuws van deze week vertelt redacteur Jesse Kromhout over de Mexicaanse roodmus die verslaafd is aan sigarettenfilters en over de mens die zijn spieren heeft ingeruild voor cognitie. Verder is maakte een Duits bedrijf de eerste lift zonder kabels, die met behulp van elektromagnetische velden naar links, rechts, boven en beneden kan bewegen. Ook vertelde hij over leven op 3800 meter boven zeeniveau en kwamen we erachter dat grondeekhoorns hun nootjes terugvinden met behulp van de zon. Daarnaast sprak redacteur Twan van Doodewaard over de nieuwste muurformule, de Lorenz contractie. 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×