Merijn Tinga liet tijdens de ontvangst op het Stadhuisplein zijn tranen de vrije loop. Door emoties overweldigd bij zoveel enthousiasme na zijn zware suptocht van 1200 kilometer over de Rijn. (Foto's/video: Chris de Waard).

Groots onthaal voor Plastic Soup Supper op Stadhuisplein

Vanmiddag rond 13.00 uur supte Plastic Soup Surfer Merijn Tinga het centrum van Leiden binnen na een tocht van zo’n 1200 kilometer over de Rijn. Tinga begon zijn barre tocht op 4 juni in de Duitse plaats Konstanz op de grens met het Zwitserse Kreuzlingen aan de Bodensee. Van daaruit ging hij suppend van source2sea zoals het motto van zijn tocht luidde.

Doel van de tocht is opnieuw aandacht vragen voor de enorme berg (micro)plastics in het milieu. Dit keer volgt er echter ook een heel concrete aanpak. Via crowdfunding haalt Tinga geld op om deurwaarders op pad te kunnen sturen. “Met het geld van honderd supporters kunnen we een deurwaarder betalen. We hebben nu geld binnen voor zeven deurwaarders en het zou een mooi begin zijn als we er tien kunnen sturen,” zei Tinga vanmiddag na zijn aankomst in Leiden waar hem een ware heldenontvangst wachtte. Een ontroerde Tinga hield het dan ook niet droog toen hij de enthousiaste mensenmassa zag: “Vooral het enorme contrast met al die dagen alleen op het water was overweldigend.”

Chris de Waard ging naar de binnenkomst van de Plastic Soup Surfer en sprak met Tinga zelf, met wethouder Paul Dirkse (duurzaamheid) en met Noortje Schrauwen van Leidse Grachten Plasticvrij.

De deurwaarders die Tinga stuurt, kloppen aan bij de boardrooms van voorlopig acht plastic producerende bedrijven waarvan Tinga op zijn tocht plastic afval in het water heeft aangetroffen. “De missie begint eigenlijk nu pas. De komende tijd gaan we uitzoeken wie we precies moeten dagvaarden.”

Wie mee wil doen kan voor vijf euro een aandeel kopen via plasticsoupsurfer.org.

 

Leiden Maatschappij Politiek Plastic Soup Surfer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×