(Foto's: Chris de Waard).

Team Da Vinci College derde in competitie Young Solar Challenge

Het Team Da Vinci van het Da Vinci College aan de Kagerstraat kan trots terugkijken op hun deelname aan de Young Solar Challenge. Aan deze duurzaamheidswedstrijd deden scholieren van verschillende scholen uit heel Nederland mee. Doel: liefde voor techniek ontwikelen.

Het was voor de eerste keer dat het Da Vinci zich voor de wedstrijd inschreef. Als allerlaatste. De negen technasium-leerlingen uit 4 HAVO en 5 VWO bouwden onder begeleiding van docente Yvonne Gallagher eerst de boot zelf. Die werd als bouwpakket aangeleverd, alle teams beginnen de strijd zo op dezelfde manier en hebben een gelijke uitgangspositie.

Chris de Waard sprak met docente Yvonne Gallagher en met een  van de leerlingen, Lieuwe Verbeek.

Nadat de houten boot in zes weken tijd in elkaar was gezet, moest deze nog worden voorzien van een speciale epoxilaag, accu’s, bedrading en zonnepanelen. Met de panelen werden de accu’s opgeladen, die op hun beurt de elektrische buitenboordmotor van energie voorzagen. Ten slotte werd de boot gedoopt:¬†Rhoncus caseus. Latijns voor kaastosti, zo verklaart het team. Dat was het favoriete eten tijdens de bouw.

Op de dag van de eerste zonnebootrace, in Akkrum, maakte de Leidse boot ter plekke de eerste proefvaart. In die wedstrijd eindigde team Da Vinci als 15e. De accu’s stonden te ver naar voren waardoor de boot water schepte. “Het kwam met golven binnen,” lacht Gallagher. Lieuwe Verbeek legt uit dat er steeds twee races waren. Endurance en sprint. Bij de eerste ging het erom om zo lang en dus zo zuinig mogelijk te varen, bij sprint ging het puur om de snelheid. Daar werd Da Vinci die eerste race 7e.

Na enkele aaanpassingen ging het bij de tweede wedstrijd, in Lelystad, al een stuk beter. De Leidse boot eindigde toen op plek 3 bij de laange afstand en 4e bij de sprint. De derde an laatste race werd afgelopen weekeinde gehouden in Oosterwolde en Appelscha. Daar werden de Leidenaren 1e. op de lange afstand en 4e op de sprint. In het algemeen klassement werd Team Da Vinci derde van Nederland.

De zonneboot is vandaag deels ontmanteld. De zonnepalen en accu’s waren gehuurd en moesten terug. De boot zelf krijgt een mooi plekje in de school. Als aandenken aan de mooie strijd.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×