(Foto: Reanne van Kleef).

Pilot voor verruiming terrastijden in zomermaanden

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om de openingstijden van terrassen rondom de Nieuwe Rijn in de zomermaanden te verruimen. De pilot zou in 2018 en 2019 van 1 mei tot en met 1 oktober moeten draaien. Nu mogen terrassen open zijn tot 00.00 uur. Als het warmer is dan 28 graden mogen de terrassen een uurtje langer open blijven. In de nieuwe situatie zou dat gedurende de hele zomer periode mogen, ongeacht de temperatuur.

Het idee is afkomstig van D66. Raadslid Timo Gubbens: “Het is jammer als het in de zomer warm weer is en je moet van het terras af. Voor de bezoekers, maar ook voor de horeca-ondernemers die wel een uurtje langer open willen blijven. Nu is het zo geregeld dat er ergens op de gemeentelijke website staat aangegeven dat het warmer dan 28 graden is en de terrassen langer open mogen blijven. Wat ons betreft mag dat sowieso in de zomermaanden.”

D66 vroeg daarom aan het college van burgemeester en wethouders om met omwonenden en horeca-ondernemers in gesprek te gaan en te kijken of het mogelijk is om een twee-jarige pilot te starten. Een meerderheid in de gemeenteraad steunde dat voorstel. Het college zal nog in 2017 met een opzet van de pilot komen.

Burgemeester Lenferink uitte zijn bedenkingen over het plan. “Op een aantal plekken lopen we al tegen de grens aan van teveel overlast. Daar gaat het nu nog nét goed. Je kunt je ook afvragen of het ondanks of dankzij de huidige regels is dat er nu een goed evenwicht is.”

Volgens Gubbens is verruiming op een aantal plekken zeker mogelijk. Hij refereert ook naar een onderzoek uit 2016 waarin maar acht procent van de omwonenden aangeeft overlast last te ervaren door terrassen. “Dat is natuurlijk nog steeds acht procent. Daar moet je zeker rekening mee houden. Van horeca-ondernemers hebben wij ook geluiden ontvangen dat ze graag een verruiming van de openingstijden zien. En het is geen verplichting. De ondernemers mogen hun terras ook eerder sluiten.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×