Koningin Máxima opent in september de Asia Library van de Universiteit Leiden. (Archieffoto: J.P. Kranenburg).

Koningin Máxima opent Asian Library van Universiteit Leiden

Koningin Máxima opent op 14 september de nieuwe Asian Library van de Universiteit Leiden, met belangrijke collecties over Azië. De officiële openingsceremonie is in de Leidse Pieterskerk. De koningin is beschermvrouwe van het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV) waarvan de collectie ook deel uitmaakt van de nieuwe Asian Library. Voordat de koningin wordt verwelkomd, is er voor genodigden vanaf 10.00 uur een programma met Balinese dans en gamelanmuziek.

In de Pieterskerk staan naast de openingshandeling door de koningin ook een lezing en enkele presentaties op het programma. Historicus Peter Frankopan houdt de lezing ‘Asia and the making of the modern world’. Frankopan is historicus bij de University of Oxford en Visiting Scaliger-hoogleraar in Leiden. Hij schreef het alom geprezen boek ‘The Silk Roads: A New History of the World’.

Verder is er een presentatie van Kurt De Belder, directeur van de Universitaire Bibliotheken Leiden, over de Asian Library en de rijke collecties. Daarbij wordt ook het nieuwe boek ‘Voyage of Discovery; Exploring the Collections of the Asian Library’ onder redactie van Alexander Reeuwijk,getoond. Ter afwisseling zijn er muziekperformances. De afsluiting bestaat uit een walking lunch voor alle genodigden.

Na de middag begint het tweede deel van de feestelijke opening: een Tour of Asia die bestaat uit een flink aantal parallelle activiteiten op verschillende locaties, waaronder het Rapenburg, de Hortus botanicus, het Lipsiusgebouw en de Universiteitsbibliotheek. Voor elke smaak is er wel iets: lezingen, country updates, tentoonstellingen, wandelingen, films, muziek, panel-discussies en workshops.

De middag wordt om 16.30 uur afgesloten met een ontvangst in de Universiteitsbibliotheek.

De Asian Library: 30 kilometer onderzoeksmateriaal
De Asian Library van de Universiteit Leiden is gevestigd in een nieuwe opbouw op de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel is een schatkamer voor nationale en internationale onderzoekers en studenten van Aziatische talen en culturen. De Asian Library omvat belangrijke collecties over Zuid- en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea. Die over Indonesië is zelfs de grootste ter wereld. In totaal is ruim 30 kilometer uniek onderzoeksmateriaal beschikbaar voor onderzoek en onderwijs over Azië: van prenten, boeken en foto’s tot handschriften, films en kaarten. De nieuwe Asian Library biedt moderne faciliteiten, waaronder studie- en conferentiezalen en een filmzaal.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×