(Foto: Bram Berkien).

Leidse Tiba Vroom pakt zilver op NK boulder

De 17-jarige Leidse klimster Tiba Vroom heeft zaterdag het zilver gepakt op het NK Boulder (klimmen zonder touw). Een half jaar geleden behaalde ze ook al de tweede plaats bij het NK leadklimmen (klimmen met touw).

Het leek bij het NK boulderen vooral een strijd te worden tussen Vroom en haar leeftijdsgenoot Julia Meijer, de Nederlands kampioene van 2016. Tiba moest dit voorjaar alle wedstrijden laten schieten vanwege een hardnekkige voetblessure, maar was net op tijd weer fit. Tijdens de halve finale bleek ze weer met de besten mee te kunnen.

Vroom ging na Meijer en Kim van Hout als derde door naar de finale. Die bestond uit vier boulderroutes. Degene die de meeste boulders topt, wint. Bij gelijke stand telt het aantal pogingen. In de finale bleek dat Vroom, Meijer en Van Hout elkaar nauwelijks voor elkaar onderdeden.

Meijer wist als enige de eerste boulder te toppen in haar derde poging. Vroom topte als enige van de drie de tweede boulder, in haar tweede poging, en nam daarmee de leiding over. Van Hout, de meest ervaren klimster, topte verrassend als enige de derde boulder in haar eerste poging. Toen uiteindelijk bleek dat niemand voldoende kracht over had om de vierde boulder te toppen, was duidelijk dat Van Hout er met het kampioenschap vandoor ging en Vroom en Meijer als 2e en 3eindigden.

Coach Jörg Franken: “Na de blessure die Tiba het hele voorjaar parten heeft gespeeld, is dit een fantastisch resultaat. Ik ben super trots op haar. Ze heeft al die maanden keihard doorgetraind. Ze is veel sterker geworden. Ze is nu zowel bij boulder als bij lead de best geklasseerde Nederlandse jeugdklimster. Deze zomer gaan we volop door met trainen, vooral met het oog op de World Youth Championships Boulderen in Innsbruck, Oostenrijk, en de European Youth Championships Boulderen in Slany, Tsjechië. Allebei in september. Boulderhal Kunststof wordt momenteel speciaal voor West Coast Climbing uitgebreid met een krachthonk. Daar zal ik de komende maanden met de jeugdige talenten veel tijd in doorbrengen om ze klaar te stomen voor de internationale kampioenschappen.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×