Leiden gaat werkgevers belonen voor maatschappelijk ondernemen

De gemeente Leiden hanteert sinds enkele jaren als voorwaarde bij grotere aanbestedingen de regel dat bedrijven bij de uitvoering van zo’n opdracht ook mensen moeten betrekken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die regel geldt bij klussen boven de 200.000 euro. Bedrijven worden op die manier gedwongen om maatschappelijk te ondernemen. Op die manier haalt de gemeente ‘maatschappelijke winst’ uit de investeringen in de stad. De zogenaamde Social Return On Investment.

Hoewel die werkwijze op zich goed bevalt en ook resultaten oplevert, er werden de afgelopen jaren via de regeling 400 mensen al dan niet tijdelijk aan werk geholpen, wil de gemeente het nu ook anders aanpakken. door bedrijven te belonen in plaats van te dwingen.

Daarom omarmt Leiden nu op verzoek van de gemeenteraad de PSO Lader. Deze ‘Prestatieladder Socialer Ondernemen‘ is een keurmerk voor bedrijven die ook regulier mensen aan het werk hebben met een achterstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De ladder kent meerdere treden en de positie die een bedrijf op de ladder heeft, telt voortaan in Leiden mee om aan de voorwaarden te voldoen. Om een opdracht van de gemeente binnen te halen hoeft zo’n onderneming dan geen of minder mensen tijdelijk aan te nemen.

Wethouder Damen hoopt dat goed voorbeeld doet volgen en dat hierdoor meer ondernemers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op dit vlak nemen. “Dan regel je structureel in de arbeidsmarkt dat mensen er een plek hebben en hoeven ze niet meer van klus naar klus.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×