PvdA wil meer studieplekken in Leiden

14

De PvdA Leiden heeft het Leidse college van burgemeester en wethouders gevraagd om zich samen met de universiteit in te zetten voor de realisatie van meer plekken in de stad waar studenten terecht kunnen om rustig te studeren. Bijvoorbeeld bij horeca-ondernemers in de stad. Ook gemeentelijke panden zouden soelaas kunnen bieden.

Chris de Waard sprak met Martijn Otten over de extra studieplekken die de PvdA Leiden graag gerealiseerd zou zien in de stad.

Met name in tentamenperiodes kent de Universiteit Leiden een gebrek aan studieplekken en proberen studenten ’s ochtends al een plaats te bemachtigen in de Universiteitsbibliotheek of de Rechtenfaculteit.

Duoraadslid Martijn Otten ziet meer voordelen in studieplekken buiten de universiteitsgebouwen. “De PvdA wil dat Leiden een stad is waar studenten zich thuis voelen en zich mee verbonden voelen. Wij denken dat het belangrijk is dat de studenten en niet-studenten in onze stad elkaar meer ontmoeten. Voor veel studenten speelt hun hele leven zich af in het studentenhuis, op de universiteit en op de studentenvereniging.”

Vorig jaar opende de Leidse Nelleke Hijmans al een pop-UB in de villa van De Clercq advocaten en notarissen aan de Hoge Rijndijk en nu breidt café Odessa uit met het pand van de buren waar tot begin dit jaar café Mas y Mas gevestigd was. Odessa-eigenaar Bert Jansen gaat de verbouwde kroeg overdag openstellen als studiezaal. Bij de Odessa-bieb betalen studenten 4,50 euro entree per dag, inclusief gratis koffie, thee en limonade.

Otten: “Natuurlijk is het primair de taak van de universiteit om voor voldoende studieplekken te zorgen. Er is echter weinig ruimte in universiteitsgebouwen om extra studieruimte te creëren. Het zou daarom mooi zijn als ook andere locaties in de stad geschikt zouden zijn voor studenten om te studeren. Uitgebreide faciliteiten, zoals een bibliotheek, zijn daarvoor niet nodig; voor veel studenten is een rustige omgeving en een goede internetverbinding het enige wat ze nodig hebben. Wij zijn dan ook erg blij met een initiatief als dat van Odessa.”

Otten pleit verder voor uitbreiding van het gemeentelijke gratis wifinetwerk in het centrum. De universiteit zou op haar beurt ook kunnen investeren om het Eduroam netwerk ook buiten universitaire gebouwen beschikbaar te maken.

 

Delen

14 reacties

 1. Van de fractie die samen met het college en de meeste andere raadsfracties (VVD, CDA, D66, enz., de hele rotbende) voor de sloop van sociale huurwoningen (Doelencomplex) is, zodat de universiteit daar kan uitbreiden (waarom zorgt die trouwens zelf niet voor voldoende studeerplekken?).
  .
  Ik vermoed dat Otten en de PvdA-fractie nog steeds niet hebben begrepen waarom de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart j.l. werd weggevaagd. Of is dat feit niet tot hen doorgedrongen en verkeren ze nog in de ontkenningsfase?
  Laat ik het in het kort eens uitleggen: zet je in voor gewone mensen, zorg voor voldoende betaalbare woningen, voor goede en betaalbare zorg en sociale voorzieningen, tegen de afbraak van publieke voorzieningen, tegen de kloof arm-rijk, voor goede banen voor de mensen, tegen het neoliberalisme, enz.; voor de sociaaldemocratie dus. Maar misschien moeten Otten en fractiegenoten ‘sociaaldemocratie’ eerst opzoeken in een woordenboek of op het web. Het zou mij niet verbazen.

  • de Tuinman op

   Wat is er mis met het op non-commerciële wijze in de stad aanbieden van voldoende ruimte om rustig te studeren of te lezen? Ook gewone Leidenaren als ik stellen dat op prijs. Ik kan mij vinden in de motieven van Otten: “Wij denken dat het belangrijk is dat de studenten en niet-studenten in onze stad elkaar meer ontmoeten. Voor veel studenten speelt hun hele leven zich af in het studentenhuis, op de universiteit en op de studentenvereniging.” Heel goed dat PvdA ruimte voor iets nieuws zoekt tussen universiteit en horeca. Weg met dat benauwde hokjesdenken! Jos Bouma slaat hieronder de plank flink mis als hij beweert “Studeren doe je gewoon thuis, in de bibliotheek of andere rustige ruimte.”Juist, welke andere rustige ruimte is dat? En de bibliotheek zit regelmatig bomvol. Studenten maken trouwens zelf wel uit waar ze gaan studeren.

 2. Een Leids burger op

  Citaat:”…meer plekken in de stad waar studenten terecht kunnen om rustig te studeren. Bijvoorbeeld bij horeca-ondernemers in de stad.”
  .
  Er is natuurlijk niets op tegen dat een PvdA-raadslid zich óók wil inzetten voor meer studieplekken maar ik denk toch niet dat een horecagelegenheid nu bij uitstek geschikt zou zijn “om rustig te studeren”….
  Ja, je moet echt een PvdA-er zijn om zoiets te kunnen bedenken…..
  Veel studenten gaan juist naar de (soms overvolle) UB(=universiteitsbibliotheek) in de hoop daar nog enigszins rustig te kunnen studeren en niet afgeleid te worden.

 3. Waarom kan een student niet gewoon thuis studeren?? Heeft hij al zijn dictaten en boeken bij de hand.

 4. Dit is wel een heel doorzichtige manier van de PvdA om meer stemmen onder studenten binnen te halen voor de komende verkiezingen.

  • Een Leids burger op

   De PvdA moet natuurlijk wel ergens nog enige stemmen vandaan zien te halen.
   Bij de bewoners van het Doekencomplex zullen er vast niet veel stemmen (meer) te behalen zijn…

 5. De (bijna geheel weggevaagde) PvdA is hier aan het meeliften op een plan dat cafe Odessa eerder bekendmaakte. Dat is een plan van Odessa, ik vind het eigenlijk gewoon branche-vervaging dat horeca zich met iets als studeerruimte gaat bezighouden. Hoort niet, past niet, moet niet. Daar hoeft de PvdA zich verder ook niet mee te mengen. Studeren doe je gewoon thuis, in de bibliotheek of andere rustige ruimte.

   • Een Leids burger op

    Hier lijkt mij toch eerder de scheiding tussen (rustige) Studieruimte en Kroeg in het geding. Maar aan het onderSCHEID tussen die twee heeft men bij de PvdA blijkbaar SCHIJT aan.

 6. Thea de Graaf op

  Laat ik nu de afgelopen week gehoord hebben dat er in de Universiteit op de witte singel onderverhuurd wordt aan bedrijven die apps maken voor buitenlandse ondernemingen die niets maar dan ook niets met de universiteit te maken hebben. Mogelijk is hier studieruimte, te vinden Wie is er nu eerder aan de beurt ??? de inwonende Leidenaar, of zij die een paar jaar studeren en weer vertrekken???
  Mogelijk kunnen ze daar ook de ruimte vinden om het doelencomplex gewoon te laten staan, en de bewoners met rust te laten

  • Wie zegt dat de 100 miljoen Stalker van de WSD bewoners het geld voor de verbouwing van Big Education bij elkaar krijgt. Van 2016 – 2019 is er een begroting van rond de 500 miljoen euro. De rijksbijdrage is 330 miljoen euro en het exploitatie tekort dit jaar 7 miljoen euro. De investering voor de HC campus bedraagt in 2016, 2017, 2018 en 2019 resp. 5,5, 20,37 en 50 miljoen euro. Hiervoor moet tot 100 miljoen euro op rekening courant van de BNG Bank bijgeleend worden om de begroting sluitend te houden. De liquide middelen zullen inmiddels dalen tot 2019. Oftewel men kan lening onder zeer gunstig rentetarief doen, immers de ECB heeft het rente regime rond nul gezet. Zolang het duurt. Draghi van de ECB krijgt al slappe knietjes en zal de rente waarschijnlijk weer laten stijgen door minder gratis geld vanuit Frankfurt in de economie te pompen. Leningen zullen fors duurder worden. De vraag is of het rendement van HC op kan tegen deze ontwikkeling. Want naast prestieuze concurrentie met andere internationale universiteiten is er ook nog een balans- en winstrekening te verantwoorden. Misschien is dit het sprankje hoop waarop de WSD bewoners mogen hopen. De neoliberale Ponzi economie in Europa (en elders) kan n.l. snel inzakken en de megalomane groei van Big Education indammen. Oftewel WSD woningen blijven staan en universiteit breidt beheerst uit. Win-win situatie. En natuurlijk hopen we op wat extra studie ruimte voor het voornamelijk D66 stemmende studentencorps.

   • Jantje van Leiden op

    Het zal wel, maar ik kan er geen touw aan vastknopen. Oftewel: gelul.

 7. De PvdA verschilt niets van de VVD, D’66 of GL. De partijen zijn van het kaliber: van studenten voor studenten. Een normale Leidenaar:heeft hierbij niets te zoeken. Sterker nog: we worden er het slachtoffer van, Zie het WSD-drama en de door deze elitaire partijen gesteunde terreur van de Universiteit tegen de echte Leidenaars. De klassenstrijd bestaat nog steeds, zei het een stuk ondoorzichtiger. .Ome Koos heeft zijn ogen en oren niet voor niets gekregen. .

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline