Repair Café Leiden: een duurzaam initiatief

Het Repair Café is een initiatief van Martine Postema. Sinds 2007 zet zij zich op verschillende manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Het allereerste Repair Café organiseerde zij in 2009 in Amsterdam-West. Dit was een groot succes en voor Martine aanleiding om Stichting Repair Café op te richten. Sinds 2015 is de stichting bekend onder de naam Repair Café Internationaal en is het Nederlandse initiatief uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Ook in Leiden kunt u terecht bij een Repair Café. Hier werd de eerste bijeenkomst in mei 2012 gehouden. Het doel van de Repair Café’s is om repareren op een moderne manier terug te brengen in de lokale samenleving, en om waardevolle, praktische kennis te delen met buurtbewoners. Bij het Repair Café is altijd een groep enthousiaste deskundigen aanwezig, die graag helpt bij het (samen) repareren van kapotte spullen; dit kan kapotte kleding zijn, maar ook een kapotte fiets of telefoon. Het Repair Café streeft ernaar om mensen op een andere manier naar hun spullen te laten kijken, zodat ze er opnieuw de waarde van inzien. Zij zullen dan minder snel onnodig nieuwe spullen aanschaffen. Dit is goed voor het milieu, omdat voor het produceren van nieuwe spullen grondstoffen en energie nodig zijn, en er bij het productieproces bovendien CO2 vrijkomt.

Belang duurzaamheid

Al sinds de jaren 80 is de ecologische voetafdruk van de mens groter dan de capaciteit van de aarde om deze te compenseren. Daarom is het van belang om met duurzaamheid bezig te zijn en initiatieven zoals het Repair Café te stimuleren. Veel ondernemers zijn zich hier gelukkig ook steeds bewuster van. Zo zie je in de kledingindustrie dat tweedehands winkels populairder worden en dat duurzame mode een grotere rol begint te spelen; modewinkel Peter Hahn verkoopt bijvoorbeeld katoenen kleding van haar eigen groene label Green Cotton. Maar ook op economisch gebied wordt gewerkt aan duurzame oplossingen. Zo wordt bijvoorbeeld de busterminal bij Leiden Centraal groener en worden ook middelbare scholieren gestimuleerd om na te denken over de toekomst op het gebied van duurzaamheid.

Praktische informatie over Repair Café Leiden

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een beter milieu en een bezoekje brengen aan Repair Café Leiden? Er is nu een zomerstop, maar op 9 september gaan de bijeenkomsten weer van start. Vanaf die datum kunt u elke zaterdag, tussen 13.00 en 16.00 uur, terecht in Buurtcentrum Op Eigen Wieken in de Merenwijk. Zelfs wanneer u niets te repareren heeft, kunt u langskomen om kennis op te doen en buurtgenoten te leren kennen. Meer informatie over Repair Café Leiden vindt u op deze website.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×