Openlucht Museum De Lakenhal. Foto: Gert Jan de Rooij).

Bezoek nu het kan: 3 gratis openluchttentoonstellingen 100 jaar De Stijl in Leiden

Leiden kleurt rood, geel en blauw dit jaar. Het jaar 2017 staat nationaal en internationaal in het teken van ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Ook in Leiden vieren we 100 jaar De Stijl, want dit is immers de geboortestad van deze internationale beweging opgericht door Theo van Doesburg (1883 – 1931). In 1917 zinderde de stad van kunst en wetenschap. Wereldberoemde geleerden als Albert Einstein en Paul Ehrenfest werkten naast kunstenaars zoals Theo van Doesburg. Met zijn enorme inzet voor De Stijl gaf hij een revolutionaire vorm aan een nieuwe wereld: die van het moderne leven in de twintigste eeuw.

Deze zomer is Leiden één groot openluchtmuseum met exposities in de buitenlucht, geïnspireerd op of een afgeleide van de stroming ‘De Stijl’. Beelden in Leiden is tot 6 augustus te bewonderen en de twee openluchtmusea van De lakenhal tot en met 27 augustus.

Highlights

‘Raakvlakken’ Beelden in Leiden
Tentoonstelling op drie locaties (Hooglandse Kerkgracht, Achmea, voor het LUMC)
18 mei t/m 6 augustus 2017

Voor de openluchtexpositie ‘Raakvlakken’ van Beelden in Leiden zijn kunstenaars uitgenodigd die op hun eigen hedendaagse manier aansluiten op de kunststroming De Stijl. Ze laten met hun werken zien schatplichtig te zijn aan al die mensen die 100 jaar geleden nieuwe ideeën lanceerden omtrent kunst en vormgeving.

Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl
Tentoonstelling, Pieterskerkhof
2 juni t/m 27 augustus 2017

Grote monumentale ‘Wall Paintings’ van hedendaagse internationale kunstenaars tonen 100 jaar na De Stijl hun eigentijdse invulling op abstracte kunst. Een deel van het schilderij ‘Compositie in lijn, tweede staat’ (1916-1917) van Piet Mondriaan, dient als plattegrond voor deze openluchttentoonstelling op het Pieterskerkhof.

Tijdens de tentoonstelling Openlucht Museum De Lakenhal (2 juni t/m 27 augustus 2017) op het Pieterskerkhof in Leiden wordt elke zondag een gratis instaprondleiding gegeven om 14.00 uur. De rondleiding duurt een uur. Aanmelden is niet nodig. Verzamelpunt is Old School, Pieterskerkhof 4A. Met een eigen groep een rondleiding boeken is uiteraard ook mogelijk. Neem voor meer informatie en boekingen contact op met boekingen@lakenhal.nl of 071 5165357.

Maison d’artiste. (Foto: Gertjan de Rooij).

Openlucht Museum De Lakenhal: Maison d’Artiste
Tentoonstelling, Het Gerecht
2 juni t/m 27 augustus 2017

Grondlegger van De Stijl Theo van Doesburg en architect Cor van Eesteren ontwierpen in 1923 het Maison d’Artiste. Een uitdagend ontwerp dat nooit is gerealiseerd. Openlucht Museum De Lakenhal presenteert een prototype, ontwikkeld door professor Mick Eekhout i.s.m. studenten TU Delft. Dit prototype (1:5) wordt voor het eerst in een museale context gepresenteerd op Het Gerecht in Leiden.

Meer informatie en evenementen

Voor meer informatie over het themajaar Mondriaan tot Dutch Design in Leiden zie www.leiden.nl/DeStijl. Bij de VVV is een speciale plattegrond met de highlights verkrijgbaar.

Advertorial Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×