Vijftig jaar platteland in beeld in fotoboek Leidse fotograaf

Later deze maand verschijnt het fotoboek Boeren blijven. Vijftig jaar platteland in beeld van de Leidse fotograaf Jan van ’t Zelfde. “Een typisch boerenboek met een Leids tintje,” beschrijft Robin Kramer van uitgeverij WBooks het boek waarvoor oud Trouw-journalist en Leiderdorper Haro Hielkema de bijschriften verzorgde.

In het 216 pagina’s tellende fotoboek dat op 22 augustus verschijnt is het levenswerk van de oud-groenteman en Leidse fotograaf Jan van ’t Zelfde verzameld. Van ’t Zelfde maakte jarenlang foto’s van het boerenleven; de machines en het vee, de landschappen en de velden – maar toch vooral ook de mensen in al hun eigenzinnige glorie.

Ook boer Bertus uit Warmond, bekend als de buurman van Maarten ’t Hart, komt aan bod in Boeren Blijven.

Bijna iedereen in Nederland heeft binding met het boerenleven. Veel ouders of (over)grootouders komen van de boerderij – niet vreemd als je bedenkt dat vijftig jaar geleden nog 750.000 mensen in de landbouw werkten. In de afgelopen vijftig jaar is het Nederlandse platteland echter ingrijpend veranderd. Schaalvergroting, specialisatie en landbouwmechanisatie gaven het boerenbedrijf in veel opzichten een totaal andere aanblik. Fotograaf Jan van ’t Zelfde wist die veranderingen vernuftig in beeld vast te leggen.

Hij selecteerde uit de vele duizenden foto’s die hij heeft gemaakt de meest tot de verbeelding sprekende. Zwart- en roodbonte koeien, de oude en nieuwe machines om bijvoorbeeld kluiten te breken of aardappels te poten en de bezigheden op en rond de boerderij.

Jan van ’t Zelfde laat zien hoe Nederlandse boeren en boerinnen ondanks alle veranderingen gewoon boer zijn gebleven. Het boek met 342 afbeeldingen in kleur kost 29,95 euro.

 

Cultuur Leiden Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×