(Foto: Reanne van Kleef).

Smerigste en lekkerste bezorgsushi komt uit Leiden

Op bijna een derde van de sushi van bezorgrestaurants zitten teveel bacteriën. Dit blijkt onderzoek van de Consumentenbond, waarbij 160 sushimonsters werden onderzocht. De meeste van de aangetroffen bacteriën duiden op een slechte hygiëne bij de bereiding. De versheid van de bezorgsushi is in veel gevallen wel in orde. Zowel het beste als het slechtst scorende restaurant zit in Leiden.

Van de 20 onderzochte bezorg-sushi-restaurants scoren er negen onvoldoende op hygiëne. Dit wordt vaak veroorzaakt door het werken met vuile handen en snijplanken. Bij drie restaurants was de versheid ver onder de maat, de sushi is in die gevallen waarschijnlijk te warm of te lang bewaard.

De hoogste score, een 9,6, gaat naar SushiPoint in Leiden. Het bezorg- en afhaalbedrijf aan de Pelikaanstraat scoort goed op zowel versheid als hygiëne. Ook de laagste notering wordt opgetekend in Leiden.  Sushi Time Leiden aan de Botermarkt krijgt van de Consumentenbond een 2,5. De sushi is niet hygiënisch klaargemaakt èn niet vers. Op twee van de acht onderzochte sushimonsters van Sushi Time Leiden zit bovendien een ziekmakende bacterie.

De Consumentenbond bestelde voor het onderzoek bij twintig bezorgrestaurants in Amersfoort, Breda, Groningen, Leiden en Rotterdam steeds vier soorten sushi. Bij elk restaurant werd op twee verschillende dagen dezelfde bestelling gedaan. De sushi werd vervolgens in een laboratorium onderzocht op bacteriën die aantonen dat de sushi niet vers is, op bacteriën die aantonen dat er niet hygiënisch gewerkt is en op ziekmakende bacteriën.

Ketens
In de test zaten vier ketens, elk met twee vestigingen in verschillende steden. SushiPoint scoort met beide vestigingen (Breda en Leiden) uitstekend en ook van Shabu To Go behalen beide locaties (Amersfoort en Rotterdam Coolsingel) goede scores. Het beeld bij Sumo Sushi Express is wisselend. De locatie in Breda eindigt op de tweede plaats, terwijl de vestiging in Groningen maar net een voldoende krijgt. Ook de onderzochte locaties van Sushi Time scoren uiteenlopend: Amersfoort scoort een 6,7 terwijl Leiden dus onderaan eindigt met een 2,5.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×