De gemeente Leiden gaat Japanse Duizendknoop niet actief bestrijden. De plant vormt hier geen groot probleem. (Foto: Facebook-pagina Ons Buiten).

Leiden gaat Japanse Duizendknoop niet bestrijden

De één schrikt als de Japanse Duizendknoop in de tuin opduikt, de ander haalt er de schouders over op. De meningen zijn verdeeld over de plant die zich zeer snel kan vermenigvuldigen en daarbij inheemse begroeiing kan verdrukken. In verschillende steden in Nederland rukt de invasieve exoot op en worden er hele bestrijdingsplannen in het leven geroepen.

Zo ver in het in Leiden nog niet. Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente op vragen van SP-raadslid Nathalie Wanga over de ‘Moeder aller onkruid’. Op slechts tien tot vijftien locaties in Leiden woekert het plantje er vrolijk op los en maait de gemeente het Japans Knoopkruid weg. Het gaat om zo weinig plekken dat het college het overbodig vindt om een bestrijdingsplan op te stellen.

Burgers die het kruid in de tuin aantreffen en er vanaf willen, kunnen het gewoon met de rest van het tuinafval inleveren bij de Milieustraat. Tuinafval gaat naar een composteerinrichting waar het maandenlang op hoge temperaturen wordt verwarmd. Er is dan ook via die weg geen gevaar voor verdere verspreiding.

Bij Tuinvereniging Ons Buiten tussen Leiden Noord en de Merenwijk is het plantje ook gesignaleerd. De tuinders maken zich er niet al te druk om. “Je moet alleen niet met een maaier aan de slag gaan die alle stukjes in het rond slingert,” weet Marijke. “Want die kunnen allemaal wortel schieten.” Richard meldt dat de plant juist mooie stengels oplevert voor insecten. Marijke heeft nog wel een tip voor mensen die de plant echt kwijt willen: “Eet hem op, het is heel lekker!”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×