Leegstand op de Nieuwe Rijn. Omwonenden, winkeliers en bestaande horecabedrijven willen niet dat er in de panden extra restaurants komen. (Foto: Chris de Waard).

Wijken rond Nieuwe Rijn wijzen extra horeca af

Een overgroot deel van de winkeliers, horecaondernemers en bewoners van de wijken Pieterskwartier en Pancras-West zijn tegen uitbreiding van het aantal panden aan de Botermarkt en de Nieuwe Rijn waar horeca mag komen. “En degenen die het niet afwijzen doen dat omdat ze liever horeca hebben dan leegstand,” zegt voorzitter Jaap van Meijgaarden van Pancras-West. Samen met zijn collega Adri Klaasen heeft hij per brief aan de gemeente Leiden laten weten bezwaar te zullen gaan maken.

Van Meijgaarden: “Degenen die wel voorstander zijn van de uitbreiding van de horeca, realiseren zich waarschijnlijk niet dat de huidige leegstand grotendeels, en op de Nieuwe Rijn zelfs volledig, veroorzaakt wordt door één vastgoedondernemer; Johan Oudendal. Die wil graag extra horeca. Twee van de leegstaande panden hebben nu al een horecabestemming, dus als er nog vijf bij mogen komen, zou het om een toename zeven horeca-inrichtingen gaan gaan ten opzichte van wat er nu is.”

De wijkverenigingen vroegen recent aan de gemeente om de termijn te verlengen waarbinnen belanghebbenden konden laten weten wat ze van de voorgenomen uitbreiding vinden. Dit in verband met de vakantieperiode. Daar wil de gemeente niet aan. “Daarom zijn wij genoodzaakt om u nu reeds te laten weten dat wij bezwaar aantekenen tegen dit voornemen.” zo schrijven de twee wijkverenigingen in een brief aan het college.

De wijkverenigingen vinden dat de Nieuwe Rijn en omgeving bepaald niet aantrekkelijker worden voor bezoekers uit Wassenaar, Oegstgeest, Leiderdorp en Voorschoten door daar nog meer horeca toe te staan. “Op de Nieuwe Rijn en de Botermarkt bevinden zich exclusieve winkels in het bijzonder in de sfeer van mode en woning-inrichting, waarvoor men naar de binnenstad wil komen. Een versterking in die sfeer is gewenst. Aantrekkelijk shoppen vraagt om kwalitatief aantrekkelijke detailhandel niet om meer horeca.”

Naast de bezwaren tegen uitbreiding van het aantal horecabedrijven in het gebied signaleren de wijkverenigingen ook een aanzienlijke afname van de leegstand in het gebied. “Dus geen toename, zoals ten onrechte in uw voornemen wordt gesteld,” verwijten de voorzitter het college.

Ze onderbouwen die bewering met een opsomming van de veranderingen die recentelijk in het gebied hebben plaatsgevonden: “Op de plek waar lichtdrukkerij Lifo zat, is een kledingwinkel gekomen. Bentveld Interieur is uitgebreid door de begane grond van Nieuwe Rijn 26 aan de winkel toe te voegen. Verder is op de hoek van de Beschuitsteeg een leegstaand pand gevuld met een overhemdenwinkel en heeft ook de oude dierenwinkel Vlieland een nieuwe aantrekkelijk invulling gekregen. Tenslotte is ook In de leegstaande winkel van Questro een interieurwinkel gekomen. Kortom aanzienlijke en ook nog aantrekkelijke toename van detailhandel en afname van leegstand.”

 

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×