De studenten afgelopen maandag samen met hun docenten bij de start van het doorstroomtraject. (Foto: PR).

Eerste doorstroomklas Pabo regio Leiden en Den Haag van start

Gisteren is de eerste doorstroomklas pabo met studenten van ROC Leiden, ID College en ROC Mondriaan gestart bij Inholland Den Haag. Het is een nieuw programma bij Hogeschool Inholland Den Haag en de Haagse Hogeschool voor afgestudeerde mbo’ers die zich voorbereiden op een overstap naar de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs.

Het komende half jaar volgen de studenten een voltijdprogramma op de hogescholen en worden zij klaargestoomd voor de pabo. “Juist in de grote steden is het van groot belang dat het docentenkorps een goede afspiegeling is van de maatschappij. Een meester of juf met een mbo-achtergrond kan deze herkenbaarheid vergroten,” zegt directeur Onderwijs & Innovatie Lucas Rurup bij Inholland Den Haag. Vanuit ROC Mondriaan, ROC Leiden en ID College starten nu de eerste tien studenten met het doorstroomtraject. Rurup: “Het is fijn om te zien dat deze tien enthousiaste studenten de uitkomst zijn van een mooie samenwerking tussen mbo- en hbo-opleiders. Gezamenlijk werken we zo aan het terugdringen van het lerarentekort.”

De studenten die afkomstig zijn van mbo-opleidingen zoals Sociaal Ondernemer detailhandel, Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker zijn hartstikke enthousiast. “Met dit doorstroomprogramma start ik straks zelfverzekerd aan mijn hbo-opleiding. Omdat ik nu al lessen op de hogeschool volg, voelt het straks denk ik vertrouwder om hier echt te starten met een hbo-opleiding. Ik weet dan al hoe de sfeer is en wat er van mij verwacht wordt,” vindt bijvoorbeeld Priscilla Jitan. Ze is een van de deelnemende studenten die onlangs haar diploma behaalde bij het ID College.

Tijdens de officiële start heeft collegevoorzitter Ricardo Winter van het ROC Leiden de studenten symbolisch overgedragen aan Lucas Rurup. Tijdens de officiële start gaf hij de studenten nog een persoonlijke boodschap mee. ‘Het beroep van leerkracht is belangrijk. Als jullie straks afstuderen, verzorg jij het eerste onderwijs voor een kind. Die eerste jaren zijn ongelofelijk van belang bij de ontwikkeling van een kind. Wees je iedere dag bewust van de belangrijke rol die jij daarbij speelt.”

Meer dan doorsturen
De overstap naar de pabo is moeilijker dan naar andere hbo-opleidingen door de extra toelatingstoetsen die men naast het mbo-niveau 4 examen moet halen. Aan leraren worden hoge eisen gesteld. De start van dit programma is dan ook meer dan een manier om aan het hbo te wennen en door te studeren. Er is een groot maatschappelijk belang.

Het doorstroomtraject is gericht op extra doorstroom van mbo-studenten van ROC Mondriaan, ROC Leiden en ID College naar de pabo’s van Hogeschool Inholland en de Haagse Hogeschool. Het gaat om studenten die een opleiding in een hele andere richting gevolgd hebben. Het voltijdsprogramma wordt door de pabo en mbo-opleidingen samen verzorgd. De bedoeling is om een groep mbo-studenten te bereiken die zich nu mogelijk laat afschrikken door de geldende toelatingseisen tot de pabo, maar die in potentie prima naar de pabo kan. Met het creëren van dit extra programma voor mbo’ers is de verwachting dat de diversiteit van de pabo-instroom (weer) zal toenemen.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×