Celstraf en behandeling geëist tegen stalkende student

Een 24-jarige Hagenaar krijgt wat het OM betreft 162 dagen cel waarvan 60 dagen voorwaardelijk met als voorwaarde onder meer een behandelplicht.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat hij een mede-studente aan de Leidse universiteit heeft gestalkt. Ook bedreigde hij een vriendin van de studente en een hoogleraar en belde hij haar ouders met de mededeling dat hij hun dochter zou vermoorden.

Aanvankelijk waren de Hagenaar en de studente – die elkaar kenden van de studie – bevriend. Maar toen de Hagenaar zich vreemd en agressief ging gedragen, verbrak zij het contact. De jongen nam daar geen genoegen mee en bestookte haar anderhalf jaar lang met dreigende mailtjes, sms’jes en berichten op social media.

Toen op enig moment een vriendin van de studente de Hagenaar uit een studenten-app-groep verwijderde, werd ook zij voor hem een mikpunt van bedreigende berichten. Een hoogleraar die met de jongen ‘een goed gesprek’ wilde voeren over zijn gedrag, verliep het niet anders. Ook hij kreeg bedreigingen naar zijn hoofd, in persoon en via de mail.

Alle drie deden aangifte. Dit was voor verdachte geen aanleiding om in te binden, maar om de ouders van de studente te bellen en daarbij ernstige doodsbedreigingen aan het adres van hun dochter te uiten. Daarop werd de Hagenaar meteen door de politie aangehouden.

Volgens een psycholoog en een psychiater is de Hagenaar enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. De

Naast de celstraf wil de officier een contactverbod dat bij overtreding een week cel oplevert per overtreding.

De uitspraak is over twee weken.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×