Fout in vergunningaanvraag bouwplan Lorentzschool

12

Bouwbedrijf Niersman heeft fouten gemaakt bij de aanvraag van een vergunning voor het bouwen van een complex met 69 appartementen naast de Lorentzschool. Dat heeft wethouder Laudy vanavond meegedeeld aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

Chris de Waard vroeg wethouder Laudy naar de problemen met de verleende bouwvergunning. Als die niet worden hersteld kan de gemeente de vergunning alsnog weigeren.

In de aanvraag zit een procedurele fout met betrekking tot daglichttoetreding en afstand tot de erfgrens. Wat de gevolgen van de fouten zijn voor het omstreden bouwplan is volgens de wethouder nog onduidelijk.

Niersman krijgt de mogelijkheid om de fouten te herstellen maar het is niet helemaal zeker dat de aanvraag gerepareerd kan worden. Als herstel van de fouten niet mogelijk is, moet de hele procedure mogelijk opnieuw worden doorlopen. Dan ligt alles weer open.

Volgens Laudy is het wel zeker dat de aanvraag kan worden hersteld, maar hij weet niet of de aanvrager dat ook gaat doen. Het bouwplan moet worden aangepast en er zal hier en daar een metertje af moeten en dat heeft gevolgen voor de afmetingen van het gebouw en mogelijk dus ook van de appartementen.

Delen
Venetië van het Westen - waterpendel

12 reacties

 1. Bouw stopzetten, omgeving school groen houden/maken.
  Laudy: stop eens met al dat volbouwen! Vol is vol. De leefbaarheid van de stad staat op het spel.
  Je mag dan wel uit de bouwwereld komen, dat wil niet zeggen dat je als politicus dan op dezelfde voet door moet gaan. De Leidenaar wil niet alleen maar beton om zich heen zien oprijzen.

  Zo goed komt Leiden niet uit de recente onderzoeken. Waarom hoor ik daar de politiek (nauwelijks) over?

  • Juist hierom heeft het CDA Leiden voor het eerst het meerjarenperspectief Grondexploitatie niet goedgekeurd. Hierin staat opeens dat Leiden uitgaat van 15.000 woningen extra tot 2040. Dat zal ten koste gaan van de leefbaarheid van de stad en het groen eromheen.
   Het CDA is van mening dat wij hierover eerst een fikse democratische discussie moeten hebben. Ongetwijfeld zal dit een belangrijk onderwerp worden bij de verkiezingen in 2018.

   • Eric van 't Groenewout op

    Goedkoop scoren van een partij die mede verantwoordelijk is voor de huisjesmelkerij in Leiden. Dát gaat ten koste van de leefbaarheid van Leiden. Ene Julius Terpstra werpt zich nu namens CDA op als pleitbezorger van starters: feit is dat mede dankzij CDA ruim 1.200 ideale starterswoningen voor de bijl van de verkamering zijn gevallen. Nu CDA het meerjarenperspectief afwijst, werpt dat de vraag op of CDA starters wil helpen. Niet dus, want om starters onderdak te bieden, zul je betaalbare woonruimte moeten creëren. Wel triest dat een partij als CDA studenten en starters uitlevert aan huisjesmelkers.
    Belangrijk is ook de vraag: als die woningen (want de woningnood is mede dankzij het CDA erg groot) niet in Leiden komen, waar komen die dan? In het groene hart? In de duin- en bollenstreek, met als nadelig effect nog meer woon-werkverkeer? Die 69 nieuwe appartementen zijn hard nodig, ook om het groene hart groen te houden.

    • René Dentener op

     “als die woningen (want de woningnood is mede dankzij het CDA erg groot) niet in Leiden komen, waar komen die dan?”(…)

     Tsja beste Eric, ziedaar de onderliggende problematiek. Sinds de ruimtelijke ordening met de publicatie van de Nota Ruimte in 2004 onder het kabinet Balkenende III grotendeels gedecentraliseerd is naar de gemeenten en provincies zul je het probleem blijven houden dat er geen duidelijk beleid is dat bepaalt hoe ons land er het beste kan uitzien. Zo staan er hele gebieden in Nederland inmiddels leeg en kan het voorzieningenniveau voor de mensen die daar achterblijven (vaak ouderen, mensen uit het arbeidsproces of pensionados) niet meer op peil worden gehouden.
     Door de demografische ontwikkelingen en de aantrekkelijkheid van de Randstad i.v.m. de werkgelegenheid in die regio zal de druk op de woningmarkt hier alleen maar verder toenemen. Tenzij een volgend kabinet nu eens aan de slag gaat met een aanpak waarbij er toch enige spreiding van de bevolking over Nederland plaats zal vinden zie ik niet in hoe hier snel verandering in zal komen. Dus je Groene Hart zal gewoon eraan gaan. Dat is trouwens allang gaande. Ik rij regelmatig een rondje in de regio en zie dat aan alle kanten gesnoept wordt door gemeenten aan dat Groene Hart. Kijk maar eens wat er in en rond Alphen de afgelopen pakweg 10 jaar allemaal is bijgebouwd. Het enige lichtpuntje is nog dat minister Schultz van I&M door de Tweede Kamer is teruggefloten, want als haar plannen waren doorgegaan zou straks het duingebied langs de kust ook nog volgebouwd worden met appartementencomplexen en recreatiewoningen.

 2. Het gebied rond de Asserstraat van Vollenhovenkade waar 2 scholen zijn gevestigd stroomt 2 x per dag vol met brengende en halende ouders er is dan sprake van een redelijke chaos. Een simpele constatering is dus dat dit niet echt een geschikte plek is voor nog eens 69 extra huishoudens dit alleen al in verband met de verkeersveiligheid van de schoolgaande kinderen .

  • Een Leids burger op

   Ik vrees dat U ten dele gelijk heeft.
   Eerder schijnt het zo te zijn dat het bestemmingsplan slechts in totaal 39 woningen voorzag. De wethouder tracht nu die 69 woningen, dus 30 extra, te
   “rechtvaardigen” door op te merken dat het totale bouwvolume daardoor niet veel toeneemt.
   http://sleutelstad.nl/2017/08/04/ouders-overhandigen-350-bezwaarschriften-bouw-appartementen-naast-lorentzschool/
   Dat mag dan zo zijn maar het wordt daar dan wel veel drukker natuurlijk. Ik kan me dus voorstellen dat de bewoners daar in de nabijheid van een school
   niet op zitten te wachten. Maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat een procedurele fout in de vergunningaanvraag nu tot grote aanpassingen zal leiden.

  • Eric van 't Groenewout op

   Overal in Leiden zijn scholen waar vaak meer dan 69 huishoudens in directe omgeving zijn gesitueerd. De verkeersonveiligheid wordt vooral veroorzaakt door ouders van basisschoolleerlingen, niet door omwonenden.

 3. Ja, daar ben ik mee eens. Temeer Laudy tot die corrupte, neoliberale VVD behoort. Met een harde link naar het asfalt- en bouwkartel. Bovendien heeft Laudy geen Leids bloed, maar is het een import uit Limbomania. En hier neergestreken zoals vele anderen tijdens zijn studie en blijven hangen. Maar…Laudy heeft ook een bouwopgave van de provincie/rijk meegekregen om 15.000 woningen te realiseren. Daarvan kunnen er 3000 in de stad gerealiseerd worden, denkt het college. Door inbreiding in alle gaatjes en hoekjes van de stad. Waardoor deze bijna dichtstbevolkte stad van NL nog dichter bevolkt wordt en nog minder groen/recreatie overhoudt. Of deze inbreiding aan de principes van zorgvuldig en behoorlijk bestuur zal voldoen is maar te bezien. Want de Bree heeft altijd haast en is tomeloos ambities. Het siert Laudy wel om de “fout” van de aannemer ruiterlijk toe te geven en een aanpassing van het bouwplan aan te geven. Leidse burgers moeten dus scherp blijven opletten wat het college en de aannemers uitspoken en niet schromen de rechter in te schakelen bij misstanden. Want Leiden moet een leefbare stad blijven.
  Met de bouw van zoveel woningen is het onvermijdelijk dat Nieuw Valkenburg een “Leids aandeel” krijgt. Vandaar de druk op regionale samenwerking/fusies met de randgemeenten. Maar wij denken dat polders rondom Leiden zoals de vogelweidegebieden Papewegse en Zuidwijkse polders er uiteindelijk ook aangaan. De groen verwoestende, roet producerende Rijnlandroute is de eerste fase in het kader van “eerst bewegen en dan bouwen”. En dan volgen snel de huizen om de overoveroverbevolking (ook door immigratie) het hoofd te bieden.

  • Het is maar goed dat er mensen zijn die na hun studie in Leiden blijven wonen en werken!

 4. Joop J.Gijsman op

  Ach Hubert je bent je gram weer lekker kwijt maar het slaat natuurlijk nergens op

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline