CDA stelt vragen over ‘verziekte verhoudingen’ in sportpark De Morsch

12

CDA Leiden heeft vanmiddag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de ogenschijnlijke verziekte verhoudingen tussen verenigingen in sportpark De Morsch. De aanleiding is het bericht dat verscheen over het veld van v.v. Leiden dat dit seizoen door de gemeente aan buurman DoCoS wordt verhuurd. Daarin werd DoCoS het ‘lievelingetje’ van de gemeente genoemd dat een voorkeursbehandeling krijgt.


Reanne van Kleef sprak met CDA duoraadslid Julius Terpstra over de vragen die hij aan het college stelde over de slechte verhoudingen tussen verenigingen op Sportpark De Morsch.

Volgens v.v. Leiden heeft de vereniging het veld ook dit seizoen zelf gewoon nodig en kregen ze deze week pas te horen dat het veld een seizoen lang aan DoCoS wordt verhuurd. Daardoor heeft v.v. Leiden ruimtegebrek en wordt morgen een jeugdwedstrijd afgelast.

Het CDA stelt nu dat het wederom aan goede communicatie tussen de gemeente en de verenigingen lijkt te ontbreken en hoopt dat de vereniging niet pas recent, zo vlak voor het begin van het seizoen, op de hoogte is gesteld. Ze vinden het triest te moeten constateren dat juist in het vitaliseringsproces van de Leidse
voetbalverenigingen zoveel onderling wantrouwen en ruzie de boventoon voert.

De partij wil nu van het college weten of het klopt dat door de verhuur van veld 2 op sportpark de Mors wedstrijden van v.v. Leiden geannuleerd moeten worden vanwege capaciteitsgebrek en hoe de gemeente het ontstane probleem gaat oplossen zo vlak voor de start van het seizoen. Ook willen ze weten hoe en wanneer naar de verenigingen is gecommuniceerd dat het veld dit jaar aan DoCoS wordt verhuurd.

Het CDA is ook van mening dat de onderlinge verziekte verhoudingen niet bijdrage aan het optimaal gebruik van het sportpark. Ze willen weten of het college het daarmee eens is en of zij bereid is een onafhankelijke bemiddelaar in te zetten om de verhoudingen te normaliseren.

Delen

12 reacties

  • De beslissing is genomen na overleg met de KNVB, mevrouw. De KNVB vindt dat die velden aan Docos moeten worden verhuurd. Wist u dat Docos dit veld ook afgelopen jaar huurde voor een aantal thuiswedstrijden? Waarom dan nu al die idiote, heetgebakerde reacties op een goede beslissing? Kunt u uitleggen waarom Docos, in z’n eentje 2x groter dan Leiden en Rijnland samen, totnutoe minder velden had? Het zijn velden van de gemeente. Ik ben het eens dat je die moet verhuren aan clubs die het aantoonbaar nodig hebben. Leiden heeft die wedstrijd bewust geannuleerd om luidkeels te gaan schelden. Schelden lost niets op: laat Leiden/Rijnland met een goed doortimmerd beleidsplan komen. Na vijf, zes jaar ouwehoeren over een fusie, had dat allang klaar moeten zijn. Kijk ook naar de website van FC Rijnland: anno nu is dat een lachertje, mevrouw. Ik sluit me aan bij anderen: de voetballende leden van Leiden en Rijnland verdienen een beter bestuur. Democratie: u bent het vast met me eens dat een zeer kleine minderheid geen recht heeft op iets waar een zeer grote meerderheid behoefte aan heeft!

 1. Interessant dat een partij (CDA) in vroegere tijden, 1982 nog 21% van de stemmen haalde (9 zetels van de 39) en een middenstands- en sportpartij was, de sport kwijt raakte aan opportunist wethouder Alexander Pechtold (D66) nu weer terug keert op het honk van de sport, met 4 zetels (8%) in 2014 nu futiliteiten aangrijpt (Docos) om te scoren. Mierenneuken noemde men dat vroeger.
  Waar zijn de Christenen in Godsnaam mee bezig, nu de wereld in brand staat ?

 2. Jaap van rijn op

  Is het niet zo dat besluiten die genomen worden op wilekeur eigenlijk niets te maken hebben met de doelstellingen die de gemeente heeft gesteld. Verplichten fusies inkrimpen van het aantal voetbal verenigingen. Het lijkt mij dat de mensen die over welzijn en sport gaan,juist moeten nadenken voordat ze zomaar velden aan een club gaan verhuren wat de gevolgen zijn voor de club die er al jaren gebruik van maken. Het riekt naar belangenverstrengeling. Maar dat is niet raar als er een burgemeester ere lid is van een vereniging.

  • Echte Leidenaer op

   Willekeur? v.v. Leiden en Rijnland hebben met minder dan de helft van het aantal teams, meer velden dan Docos. Kunt u dat uitleggen? De situatie zoals die er tot voor kort was, was gebaseerd op willekeur. Kunt u verklaren waarom de gemeente niet al veel eerder amper gebruikte velden ter beschikking heeft gesteld aan een club die zeer populair in Leiden is, vooral onder de jeugd en met een enorm draagvlak (ruim 40 sponsoren!)? Hoezo riekt dat naar ‘belangenverstrengeling’? De gemeente had al veel eerder gemeentelijke accommodaties moeten toewijzen aan clubs die dat verdienen op grond van objectieve criteria zoals: aantal jeugdleden, maatschappelijke activiteiten, financiën, beleid. Op al die vlakken scoren vv Leiden en Rijnland onder de maat. Er is niets mis met de sportieve leden van deze clubs, met de voetballers zelf, maar wel met hun besturen die in de verleden tijd zijn blijven hangen. Het is onontkoombaar dat ALLE velden in de Mors op korte termijn naar Docos & DIOK gaan en Leiden/Rijnland terugkeert naar waar vv Leiden begon: langs de Churchilllaan.

  • Echte Leidenaer op

   En een hele terechte reactie van u. Het is triest hoe vv Leiden zich bijvoorbeeld op eigen Facebookpagina uitlaat over een collega-voetbalvereniging en de burgemeester van Leiden. Gelukkig wordt dat ook door de sportieve leden zelf erkend: “Marcel Van Leeuwen Waarschijnlijk hadden we het veld ook mogen gebruiken in overleg. Denk dat we dit beter kunnen uit/bespreken dan dit soort berichten posten.”
   De realiteit is dat Docos meer leden heeft dan Leiden en Rijnland samen, maar met minder (!) velden genoegen moet nemen. Alleen al qua jeugd, overvleugelt Docos de beide buurverenigingen (Docos heeft meer jeugdteams dan Leiden en Rijnland aan alle teams samen hebben) en wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Die geannuleerde jeugdwedstrijd: de realiteit is dat Leiden dat bewust heeft gedaan om stennis te schoppen. Het had inderdaad met Docos en gemeente kunnen overleggen, maar heeft ervoor gekozen om kabaal te maken. Het bestuur van v.v. Leiden berokkent de leden al jarenlang enorme (imago)schade.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.