Voetbal Vereniging Leiden woedend op gemeente voor verhuren veld aan ‘lievelingetje’ DoCoS

16

Voetbal Vereniging Leiden vindt het onbegrijpelijk dat de Gemeente Leiden hun veld 2 voor dit seizoen verhuurt aan ‘lievelingetje’ DoCos. Dat is te lezen op de website van de vereniging. Het veld is al 38 jaar door v.v. Leiden in gebruik en volgens de vereniging is ook dit seizoen het veld weer hard nodig. De gevolgen zijn meteen voelbaar: morgen moet er al een jeugdwedstrijd van v.v. Leiden worden geannuleerd.

Het bericht zoals verschenen op de website van v.v. Leiden:

Gemeente Leiden: wanbeleid en voorkeursbehandeling!

Afgelopen week zijn we als vereniging geconfronteerd met de mededeling dat we komend seizoen 1 veld minder mogen huren, ons veld 2 wordt verhuurd aan het “lievelingetje” van de gemeente Leiden, DoCoS.

38 jaar hebben we veld 2 gebruikt, ook komend seizoen hebben we dit veld volledig nodig, dit is geen argument voor de gemeente. Het is ons zo overduidelijk dat er een voorkeursbeleid wordt gehanteerd door de gemeente. Gevolg is dat we morgen (zaterdag 2 september) een jeugdwedstrijd moet annuleren. Wij moeten dus trainers en spelers gaan teleurstellen omdat, buiten onze macht om, we geen velden beschikbaar hebben om te voetballen.

De gemeente heeft wel een oplossing: “indien v.v. Leiden en FC Rijnland velden nodig hebben kunnen zij gebruik maken van sportvelden elders in de stad”, dit is natuurlijk een belachelijke oplossing! Een ander fantastisch idee is dat onze jeugd dan maar op zondag moet gaan voetballen, hallo, zijn we wel lekker?? Laat het lievelingetje lekker op zondag voetballen! Zo wordt hun probleem het onze! Lekker makkelijk.

Wij, v.v. Leiden en FC Rijnland, zijn hard aan het werk om een mooie fusie te realiseren voor het volgende seizoen. Vanuit de gemeente Leiden komt er geen enkele waardering voor ons ingezette traject, sterker nog, we hebben het idee dat de gemeente helemaal niet blij is met ons initiatief! Maar laat het duidelijk zijn, wij gaan door en hebben jullie hier hard bij nodig, laten we samen een fantastisch voetbalbolwerk op Morsch II realiseren, met zaterdag en zondag selectievoetbal, recreatief voetbal voor overige senioren en een mooie jeugdafdeling op zaterdag.

Voor beide besturen geeft bovenstaande alleen maar extra motivatie om door te gaan, en nog een versnellinkje hoger ook.

Ons vertrouwen in alles wat met voetbal in relatie tot integriteit is tot het vriespunt gedaald. Het heeft geen zin om met argumenten, verzoeken of wat anders bij de gemeente aan te kloppen. Het toverwoord van de gemeente is DoCos. Succes met DoCos zonder tegenstanders in de gemeente Leiden.

Reizen naar andere gemeenten heeft waarschijnlijk de voorkeur.

De besturen van v.v. Leiden & FC Rijnland

Delen
Venetië van het Westen - waterpendel

16 reacties

 1. Ach het is een publiek geheim dat het ambtenarenapparaat in Leiden alsmede politiek Leiden veel DoCoS-mensjes herbergt. Met het hautaine gedrag van DoCoS worden ze zodirect in heel Leiden uitgekotst. Want laten we wel wezen, DoCoS de grootste en gezondste club? Wellicht in ledenaantallen maar verder is het Rooms-Katholieke (lees blanke) DoCoS weinig groots te noemen. De seniorenselectie speelt 2de klasse. De jeugd met hun lichtingen hooguit 1ste klasse.
  De gemeente zou zich meer moeten bekommeren om clubs die echt bijdragen aan integratie en de Leidse samenleving in het bijzonder. Roodenburg voorop maar zeer zeker ook v.v. Leiden en Lugdunum. Zij hebben niet enkel roomblanke leden maar vormen een afspiegeling van de Leidse bevolking of hun omringende wijken. Clubs die zodirect met een flutretoriek aan de kant worden geschoven door diezelfde gemeente.
  En wat te denken van UVS? Zij spelen sinds jaar en dag in de hoogste divisies met hun jeugdteams, ontvangen met regelmaat BVO’s.
  De gemeente Leiden voert een lachwekkend (voetbal)beleid en DoCoS vaart er keer op keer wel bij.

  • Echte Leidenaer op

   Wat een zieke, afgunstige en hautaine reactie. DoCoS en UVS doen het toch beter dan heel veel andere clubs? DoCoS ‘blank’ noemen is een vertekening van de werkelijkheid en ik durf de stelling aan dat er in de Diamant en Lage Mors meer DoCoS-leden wonen dan leden van Rijnland en Leiden samen. Ricardo van Rhijn koos voor DoCoS. Het is terecht dat de gemeente Leiden de voetbalvelden die het bezit, beschikbaar stelt aan verenigingen die het verdienen. Met schaarse middelen moet je goed omgaan. DoCoS heeft 47 teams (senioren en jeugd). Leiden 15, Rijnland naar schatting minder dan 10. DoCoS vaart goed vanwege een goed beleid, met veel aandacht voor jeugd, en is daarin helaas tot voor kort veel te weinig gesteund door de gemeente. “Lijde-Naar” zeurt “De (DoCoS)jeugd met hun lichtingen (speelt) hooguit 1ste klasse.” Tegenvraag: “Hoe hoog speelt de jeugd van Rijnland? Hééft Rijnland wel jeugd???? Terecht dat de gemeente ruimbaan maakt voor een club die wél oog heeft voor jeugd (jongens én meiden) én vrouwenvoetbal. Én samenwerkt met ADO Den Haag.

 2. Ronald Vogelaar

  Was te verwachten…DoCos met stip in de groene vlakken, qua leden aantallen, qua financiën etc doet het dus beter op alle vlakken en verdient dus ook meer respect van de gemeente ? Sterker nog, ik zeg geef alle velden aan DoCos!

 3. Die Vogelaar moet je voor een vuur peleton zetten;levens gevaarlijk zo een loslopende mongool.

 4. Maar beargumenteer dat etc eens..
  Op welk sociaal maatschappelijk vlak doet vv leiden onder aan Docos?

  • Echte Leidenaer op

   Op elk vlak, Marko. Kijk naar de lange rij samenwerkingen die Docos is aangegaan! Bieden Rijnland en Leiden bijv. maatschappelijke stages aan? Docos wel… En kijk ook eens naar de scheldpartijtjes vol kinnesinne die het bestuur van Leiden met enige regelmaat richting Docos op de eigen website plaatst: zoiets doe je niet. De verziekte verhoudingen worden geheel en al veroorzaakt door het bestuur van v.v. Leiden. Succes maakt afgunstig, zeker in de voetbalwereld. Die giftige pijlen aan het adres van Docos komen natuurlijk wel als een boemerang terug bij Leiden en Rijnland. In 2015 verscheen een uitmuntend overzicht over de staat van het voetbal in Leiden door Cees Mentink. Daarin werd gemeld dat Leiden en Rijnland al enige jaren spreken over een noodzakelijke fusie (waar de voorzitter van Leiden op dat moment nog niet aan wilde!). Iedereen in Leiden weet dat er teveel clubs zijn. Inmiddels is het september 2017 en is er nog steeds geen fusie. Dit is tekenend: de besturen van Leiden en Rijnland zijn niet capabel. Ter correctie op mijn eerdere reactie: Docos heeft 51 teams.

  • Echte Leidenaer op

   Marko: hoeveel maatschappelijke partners hebben Rijnland en Leiden samen? Als ik goed tel, kom ik tot NUL. Rijnland NUL en vv Leiden NUL. Docos heb er VIER!

 5. Echte Leidenaer op

  Voor de zekerheid: ik heb niets tegen Leiden of Rijnland.
  De feiten spreken voor zich: een aantal Leidse sportverenigingen doen het uitmuntend, maar barsten uit hun (gemeentelijke) accommodatie, zoals Roomburg (hockey), DIOK (rugby) en Docos (voetbal). Het is niet meer dan logisch dat de gemeente de accommodaties dusdanig gaat rangschikken dat gezonde clubs zo optimaal mogelijk kunnen opereren. Wat nu gebeurt, is een vanzelfsprekende ontwikkeling, los van mogelijke communicatiefouten aan gemeentezijde. Die kun je Docos niet aanwrijven. Goed plan van Terpstra om een bemiddelaar aan te stellen, maar nog beter als Terpstra ook de moed heeft om te zeggen: het is onvermijdelijk dat Docos er een veld bij krijgt. Docos moet nu al trainen op een leegstaand veld van GHC!

 6. De gemeente heeft die beslissing genomen in overleg met de KNVB! Het is de KNVB die de argumenten heeft geleverd! vvLeiden en Rijnland moeten zich echt eens achter de oren gaan krabben. Het bestuur van Leiden is kampioen moddergooien. Dan krijg je misplaatste reacties als “Die Vogelaar moet je voor een vuur peleton zetten;levens gevaarlijk zo een loslopende mongool.” Deze ‘Per’ laat zich ook op Facebook niet onbetuigd. Waarom opeens dit asociale geschreeuw van vvLeiden: Het bewuste veld heeft DoCoS afgelopen twee seizoenen – om de wekelijkse thuiswedstrijden te kunnen spelen – ook al gehuurd!!! Jammer dat de ooit zo mooie voetbalclub Leiden met zo’n wanbestuur zit opgescheept. Laat vvLeiden een voorbeeld nemen aan de waardige wijze waarop Docos zich over deze kwestie uitspreekt: “Onze zorg is dat zaterdag alles normaal verloopt maar daar gaan we wel vanuit en wij staan uiteraard altijd open voor overleg en samenwerking”. Het is achterlijk dat een club als Docos, meer dan 2x zo groot is als Rijnland en Leiden samen (!), tot dusverre minder velden had dan die veel kleinere clubjes, waarvan eentje inmiddels zonder jeugdafdeling. Dat die twee samengaan, wil niet zeggen dat er iets goeds uit voortkomt. Nieuw bestuur!!!!

 7. Wat jammer dat Sleutelstad geen hoor en wederhoor toepast en alleen een reactie van één betrokkene (v.v. Leiden) publiceert. Als er met KNVB en Docos was gesproken, en met de gemeente, was al snel duidelijk geworden dat het bewuste veld in de afgelopen twee seizoenen probleemloos aan Docos is verhuurd, dat vv Leiden niet in overleg is getreden met Docos om die bewuste zaterdag er een wedstrijd te kunnen spelen, dat de KNVB na overleg met alle betrokkenen stelt dat het veld aan Docos moet worden verhuurd en de gemeente dat advies ook heeft opgevolgd.
  De vraag is waarom vv Leiden dit in zo’n opgeklopte, hetzerige en rellerige sfeer heeft getrokken. FC Rijnland zelf heeft gelukkig geen onzin verspreid via Facebook of eigen website, en heeft geen stemming lopen maken tegen Docos. De conclusie van ingewijden is dat vv Leiden hier bewust een relletje heeft ‘gezaaid’. De Facebookpagina van v.v. Leiden staat vol met smerige, onwelvoeglijke, leugenachtige reacties. Laat het bestuur nu eens z’n verantwoordelijkheid nemen en die onzin-vuilspuiterij – een direct gevolg van de hetze die het bestuur heeft gemaakt – op eigen Facebookpagina verwijderen.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline