(Foto's: Reanne van Kleef).

Stationsgebied bij De Vink opgefleurd met muurschildering in fietstunnel

In de fietstunnel bij station De Vink is maandagmiddag een muurschildering onthuld. Het kunstwerk is onderdeel van de opknapbeurt van het stationsgebied en moet ervoor zorgen dat NS-reizigers en voorbijgangers zich veiliger voelen. Het project is een samenwerking tussen de gemeentes Leiden en Voorschoten, NederlandSchoon en de Nederlandse Spoorwegen.

Onder begeleiding van één van de kunstenaars van Graffitinetwerk werd de muurschildering maandag gezamenlijk afgemaakt door de Leidse wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte), de Voorschotense wethouder Daan Binnendijk (Milieu en Afvalbeleid) en Annette Ploeger (regiodirectie Nederlandse Spoorwegen). Daarmee werd het vernieuwde stationsgebied officieel opgeleverd. Naast de muurschildering zijn er ook welkomstborden, nieuwe afvalbakken en betere verlichting geplaatst. Al deze maatregelen moeten het veiligheidsgevoel, de schoonheidsgraad en uitstraling verbeteren.

De muurschildering werd maandag voltooid door de Voorschotense wethouder Daan Binnendijk, Annette Ploeger van de NS en de Leidse wethouder Paul Laudy.

De tunnel bevindt zich op de gemeentegrens tussen Leiden en Voorschoten en het kunstwerk bestaat daarom uit verschillende typerende schilderingen voor Leiden en Voorschoten. Ook is er een grote schildering van een vink te zijn. Er is voor een rustgevende groene kleur als achtergrond gekozen om een gevoel van natuur weer te geven. De blauwe tram die bekend is uit het gebied refereert aan het verleden.

Reanne van Kleef sprak met de Leidse wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte) en de Voorschotense wethouder Daan Binnendijk (Milieu en Afvalbeleid) over de opknapbeurt van het stationsgebied bij De Vink.

Volgens de Leidse wethouder Laudy worden locaties op gemeentegrenzen vaak ‘rommelplekjes’ omdat niet duidelijk is bij wie het beheer ligt. “Dan is het juist heel goed als je zo’n plek een upgrade kunt geven.  We werken graag samen met alle buurgemeentes. Ik herken het heel sterk dat we op die grensgebieden nog wel een verbeterslag kunnen maken. Dat gaan we ook zeker doen.”

De Voorschotense wethouder Binnendijk is blij met de mooie samenwerking. “Zo zie je dat je met vier partijen echt tot iets moois kunt komen.” In Leiden werden er al eerder tunnels voorzien van kunstwerken, maar voor Voorschoten is het een primeur. Als de ervaringen goed zijn, sluit de wethouder niet uit dat er meer tunnels in Voorschoten zullen volgen. 

Programmamanager Dorien Bosselaar NederlandSchoon en PA manager regiodirectie Annette Ploeger van NS over muurschildering fietstunnel Station De Vink.

De aanpak van stationsgebied De Vink kwam voort uit teleurstellende resultaten van een enquête-onderzoek onder omwonenden, ondernemers en treinreizigers waarbij werd gevraagd naar de schoonheidsgraad en veiligheid van de betreffende omgeving. Uit het onderzoek bleek dat het stationsgebied slecht scoorde op sociale veiligheid, overlast door hangjongeren, zwerfafval en ruimtelijke kwaliteit.

Dorien Bosselaar van NederlandSchoon vertelt hoe de samenwerking tussen de vier partijen tot stand is gekomen. “We hebben al een langere samenwerking met de NS en zij gaven aan we met twee gemeentes te maken hebben waar het lastig is om aan te geven hoe het zit met de beheergrenzen. Ook was er een duidelijk probleem met zwerfafval. De vraag was of we daar iets mee konden. Op basis daarvan hebben we contacten gelegd met beide gemeentes en vrij snel zijn de partijen met elkaar aan tafel gegaan om te kijken wat er kon worden verbeterd.”

Annette Ploeger van de regiodirectie Nederlandse Spoorwegen is erg tevreden met het resultaat. “Dit station werd door omwonenden als onveilig ervaren. Deze maatregelen fleuren het gebied heel erg op. We doen dit soort dingen wel vaker, maar dit is echt erg geslaagd en ik zou het zeker als voorbeeld voor andere stations willen zien.”

 

Leiden Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×