Herman Boerhaave komt aan bij de nieuwe aanlegsteiger van Oud Poelgeest. (Foto's: Chris de Waard).

Nieuwe steiger Oud Poelgeest onthuld door Boerhaave

Voormalig kasteelheer Herman Boerhaave kwam afgelopen zondag in hoogsteigen persoon naar landgoed Oud Poelgeest op de grens van Leiden en Oegstgeest om een nieuwe aanlegsteiger feestelijk in gebruik te nemen. Ook onthulde hij samen met de voorzitter van de Erfgoedtafel Landgoederen Jan Hoekema en de voorzitter van de Erfgoedtafel Trekvaarten Carla Breuer een informatiebord voor bezoekers van de kasteeltuin.

Chris de Waard was bij de onthulling en sprak achtereenvolgens met voorzitter Annelies Koningsveld van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, professor Boerhaave, burgemeester Carla Breuer van Teylingen, oud-burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar, Alexander de Vos van scheepswerf Klaas Hennepoel, bestuurslid Jeroen Schuit van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, directeur dirk van Delft van Museum Boerhaave en burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest.

Boerhaave kwam aan per historische roeiboot van de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel die even verderop is gevestigd aan de Haarlemmertrekvaart. Via het ‘Grand Canal’ van Oud Poelgeest kwam Boerhaave aan bij de steiger. Hij bracht symbolisch een kist mee met plantgoed waarvoor in de Hortus geen plek meer is. Net als in de 18e eeuw. Het bleken Adelaarsvarens. In de tijd dat botanicus Boerhaave eigenaar was van Oud Poelgeest werd aan de varen een geneeskrachtige werking toegeschreven. Tegenwoordig is bekend dat ze zwaar giftig zijn.

Het gezelschap maakte vervolgens een wandeling over het landgoed. Onder meer langs het Pinetum en de Spiegelvijver die ook allebei zijn opgeknapt. Bij het Koetshuis van Oud Poelgeest is ook een restauratieproject afgerond. De oude enorme staldeuren zijn helemaal in oude luister hersteld.

De in Voorhout geboren Boerhaave was van 1724 tot zijn dood in 1738 eigenaar van landgoed Oud Poelgeest. Hij was in die tijd directeur van de Hortus Botanicus in Leiden.

Cultuur Leiden Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×