Ondergelopen grasvelden bij de flatwoningen in Vlietwijk. (Foto's: Eric Verlegh).  

GroenLinks Voorschoten houdt pleidooi voor meer groene tuinen

De fractie van GroenLinks in Voorschoten roept inwoners op hun tuin te vergroenen. “De overvloedige regenval van de laatste weken heeft ook in Voorschoten voor veel overlast gezorgd,” zegt raadslid Fer von der Assen: “Op veel plaatsen zijn kelders ondergelopen en is rioolwater in de sloten en singels terecht gekomen, met vissterfte als gevolg.

Doordat nog steeds veel tuinen wordenĀ betegeld, kan regenwater niet geleidelijk door de bodem worden opgenomen, maar spoelt het via afvoerputten rechtstreeks het riool in. Als het langdurig regent, is de capaciteit daarvan onvoldoende en gaat het mis.

“De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van een goede riolering, maar aanpassingen aan het systeem zijn over het algemeen zeer kostbaar en niet altijd op korte termijn te realiseren,” stelt Von der Assen die daarom hoopt dat burgers ook zelf een bijdrage leveren aan het verkleinen van het probleem door hun tuinen zo groen mogelijk te houden. “Groene tuinen zijn bovendien niet alleen belangrijk voor de waterafvoer, maar ook voor de vogels en de vlinders, tegen de hitte in de zomer en voor een goed leefklimaat.”

GroenLinks roept tuinbezitters dan ook op om de stenen uit hun tuin te halen en er groen voor in de plaats te planten. Voor wie geen plek heeft voor groen in de tuin heeft de partij nog meer suggesties: “Overweeg dan een groen balkon of een groen dak op de schuur.”

Vlietwijk-bewoner Eric Verlegh wijst voor het voorkomen van problemen ook naar de gemeente Voorschoten: “Sinds de straten en stoepen in de wijk worden opgehoogd is het openbaar groen een afvoerputje geworden. Het staat nu aan drie kanten blank rond mijn flat na een flinke regenbui. Bij mijn vader een paar straten verderop staan hele tuinen blank. Ik ga ook een klacht indienen bij de gemeente. Zo voorspelbaar dit.”

Meer informatie is onder meer te vinden op www.voorschoten.nl/meedoenmetgroen en op www.operatiesteenbreek.nl.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×