De Spanjaarden over het Leids ontzet, babytaal en de publieksdag E-Health

Deze week in de uitzending van Science071: Spanjaarden over het Leids ontzet, kindertaalverwerving en de publieksdag E-Health. Verder het laatste wetenschapsnieuws met redacteur Bryan van der Berg over een doorbraak in kankeronderzoek, DNA-robots, lachwekkende onderzoeken en een flexibele zonnecel.

 

De geschiedenis van het Leids Ontzet maar dan vanuit Spaans perspectief. Aanstaande zondag 24 september geeft Raymond Fagel een lezing in het Academiegebouw. Hij organiseert dit al 20 jaar in de aanloop naar 3 oktober. Deze keer staat de Spaanse commandant Fransisco de Valdés centraal. Hij vertelt in zijn brieven over de bezetting van Leiden in de tachtigjarige oorlog. Luister het gesprek hieronder terug. 

 

De 3 October Vereeniging organiseert elk jaar ook een wetenschappelijk evenement met de pakkende slogan “Haring, wittebrood en wetenschap” waarbij wetenschappers colleges geven over hun onderzoek. Een van de wetenschappers die hier dit jaar een college zal verzorgen is taalkundige Claartje Levelt. Zij is te gast in onze studie en vertelt over het leren van een moedertaal. Zo gaat in onze uitzending die hieronder te beluisteren is bijvoorbeeld in op het onderzoek naar de taal van baby’s. De 3 October University is te bezoeken op 3 oktober vanaf 12.00 in het Van der Werfpark. 

 

Op vrijdag 29 september vindt in de Stadsgehoorzaal de publieksdag E-Health plaats. Deze dag staat in het teken van online toepassingen en innovaties op het gebied van de gezondheidszorg. Onder andere de burgemeester van Leiden Henri Lenferink, en specialist wetenschapscommunicatie Ionica Smeets, zullen op deze dag vertellen over het belang van E-health. Eerder vandaag spraken wij met mede-organisator en hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers over deze dag.

 

Deze week in het wetenschapsnieuws vertelt redacteur Bryan van der Berg over nieuwe hoop in het kankeronderzoek, DNA-robots in ons lichaam, de meest lachwekkende studies en waterdichte en flexibele zonnecellen. 

 

 

 

 

 

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×