(archieffoto: Reanne van Kleef).

Leiden is overlast door deelfietsen voor

Deelfietsen worden in Nederland steeds populairder. In Amsterdam zorgen de vele deelfietsen al voor problemen. Ze leggen een grote druk op de openbare ruimte en daarom worden de te verhuren deelfietsen daar vanaf 21 oktober van straat gehaald. Om die problematiek voor te zijn heeft de gemeente Leiden besloten dat bedrijven die deelfietsen willen gaan verhuren, daar eerst een vergunning voor moeten aanvragen.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Laudy (Openbare Ruimte) over de problemen rondom deelfietsen.

“In deze verordening staat nu een verbod op het aanbieden van deelfietsen in de stad”, legt wethouder Paul Laudy (Openbare Ruimte) uit. “In andere steden zien we dat dit een grote vlucht neemt. Wij denken dat dit op zichzelf een hele positieve ontwikkeling is, maar bedrijven die deelfietsen willen aanbieden zullen daarover wel eerst met ons in overleg moeten. Waar mogen ze staan in de stad? Hoeveel mogen dat er dan zijn? Denk aan alle vragen die daar omheen zitten om het zo goed mogelijk te organiseren. Daar willen we wel graag over meepraten. Het is dus niet zo dat we het niet willen, want je kunt er een ontheffing voor krijgen. Maar we willen eerst in gesprek over de voorwaarden die aan zo’n ontheffing zitten.”

Volgens Laudy zijn er in Leiden wel wat initiatieven, maar die zijn nog niet heel concreet. De verordening geldt niet voor bedrijven als EasyFiets en Swapfiets. Zij verhuren weliswaar fietsen, maar die bevinden zich niet massaal in de openbare ruimte.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×