Aditya, Jamie, Jace en Bram verkochten pannenkoeken voor het goede doel. (Foto's: Reanne van Kleef en Emile van Aelst).

Leerlingen Visser 't Hooft verkopen lekkernijen op straat voor goede doel

Wie vrijdagochtend door Leiden liep, kwam om de honderd meter een tafeltje met een groepje kinderen tegen. Het waren de brugklasleerlingen van Visser ’t Hooft Lyceum die lekkernijen verkochten voor het goede doel. De opbrengst gaat naar Stichting Gotong Royong Utrecht, een organisatie die particuliere initiatieven om mensen in Indonesië te helpen, ondersteunt.

Reanne van Kleef sprak met Aditya, Jamie, Jace en Bram die pannenkoeken verkochten bij het stadhuis.

Voor het stadhuis stonden Aditya, Jamie, Jace en Bram. Zij verkochten pannenkoeken voor 1,00 euro.  “Sommige kinderen verkopen snoep, of drinken, of iets anders. Wij verkopen pannenkoeken omdat we denken dat mensen dat wel lekker vinden. Het geld gaat naar kinderen in Indonesië die graag naar school willen of naar ouderen die steun nodig hebben.”

De actie is onderdeel van het project Globaland waar de leerlingen op dit moment aan werken. “Het doel van dit project is om de leerlingen bewust te maken van armoede en alle problemen waarmee mensen in de Derde Wereld te kampen hebben”, legt teamleider van de brugklassen Bas Pijnappel van Visser ’t Hooft Lyceum uit. “Het is de bedoeling dat ze zelf een bedrijfje opstarten. Daarvoor krijgen ze een krediet van 10,00 euro. Dat moeten ze aan het einde van de dag met rente terug betalen. De rest van het geld gaat naar het goede doel.” Ongeveer tweehonderd brugklassers deden in groepjes van twee tot vier leerlingen mee aan het project.

Het bedrijfje van Aditya, Jamie, Jace en Bram heeft de naam ‘Pan Pan’ gekregen. Na afloop hopen ze met alle bedrijfjes bij elkaar een mooi bedrag op te halen. “We hebben veertig pannenkoeken dus we hopen wel minstens 30,00 euro op te halen. Maar er zijn ook mensen die 2,00 geven, dus misschien wordt het wel meer. En we zijn met heel veel kinderen aan het verkopen dus het moet toch wel meer dan 100,00 euro in totaal worden.” De leerlingen waren erg enthousiast over het project. Ze vonden het leuk om iets voor een goed doel te doen en ook om met elkaar de pannenkoeken te verkopen.

Behalve de actie van de brugklassers waren ook de leerlingen van 4VWO van Visser ’t Hooft vandaag in de stad te vinden. Zij hielden zich bezig met een project dat Breaking News heet. Daarbij moesten ze stille rampen waarover weinig in het nieuws komt, maar die wel vaak voorkomen,  onderzoeken en onder de aandacht brengen in de stad. Het ging over onderwerpen als kinderprostitutie, kinderarbeid, milieurampen en kinderen die onterecht in de gevangenis zitten.

 

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×