Een (vr)olijke Buma doet Leiden aan

7

Grandcafé De Burcht is in de verste verte niet te vergelijken met een groot stadion, maar de organisatie had wel een majestueuze entree in gedachten voor CDAleider Sybrand Buma. De tien meter van de deur naar het podiumpje moest in de, met 180 mensen, volle zaal over een vrije baan tussen applaudiserend publiek worden afgelegd. Een uur later dan gepland – “er moest met Rutte over ministersposten worden gesproken”, volgens de organisatie – kan Buma zich laten toejuichen door de leden van de afdeling Zuid Holland van het CDA. Voor zijn komst hadden collega-Kamerleden, plaatselijke en provinciale politici, en bestuursleden de zaal voorverwarmd met peptalk over hoe zwaar het was geweest, vooral voor Buma, en hoe mooi het resultaat was geworden en de toekomst er nu uit ziet.

Kwinkslagen
Het moet gezegd: de man die van een uur of negen tot ruim half tien op het podium staat, oogt en doet niet als een uitgeput mens. Professioneel genoeg om met de nodige kwinkslagen te strooien “u staat hier toch niet sinds 15 maart, hoop ik?”. Olijk zelfs; dat er meer aandacht is voor veiligheid en defensie leidt tot een “ieder lid dat op het congres was, heeft recht op een klein tankje”. Af en toe een slip of the tongue: “belasting van producten naar arbeid…. O, dat is andersom? Als Pieter dat zegt, ís het ook zo” en gesprekken voerend “met VVD, CDA en D66” (sic). Wat opvalt, is dat hij ook een aantal keer benadrukt dat de vier partijen het, onzichtbaar voor ons, eigenlijk eens zijn over bepaalde doelen (“toegankelijkheid van het (hoger, red.) onderwijs voor lage inkomens” bijvoorbeeld). Maar dat niet iedereen zijn zin kan krijgen, moeten we dan zelf aanvullen?! Slim wordt ook het beeld neergezet van ‘de verstandige grote broer’: de snellere integratie van vreemdelingen is “een D66-idee. Maar een goed idee omarm je. Dat onderhandel je niet uit”.

Bescheidenheid
Nieuws heeft Buma niet. Een good will tour langs de afdelingen om per provincie “ambassadeurs” te werven, want “jullie zijn de ambassadeurs van dit akkoord”. En dus haalt Buma de CDA-krenten uit de pap: vlaktaks en “arbeid wordt goedkoper, consumptie duurder. De BTW gaat omhoog, maar de belastingen gaan méér omlaag”, het eigen risico – ook hier weer de hint naar ‘voorloper CDA’ “meer partijen willen dat naar beneden hebben” – “over vier jaar ligt dat op het door ons gewenste niveau”, veiligheid “haatzaaien: dáár trekken we een grens”, maatschappelijke dienst voor jongeren, nationale identiteit, zorg “er komt een vast maximum tarief van €17,50 in de WMO (…) je krijgt meer waar voor het geld” maar ook “ook over vier jaar zullen er grote zorgen over de zorg zijn”, “de vrijwilligersvergoeding gaat omhoog en regelingen worden eenvoudiger”. Eerder hebben de andere sprekers al opgeroepen toch vooral uitdrukkelijker en trots te zijn; dat het CDA als één van de eerste stond voor duurzaamheid en vergroening. Alsof bescheidenheid moet worden afgeworpen.

Regionalisering
Specifiek voor Leiden bracht de bijeenkomst niet veel. CDA-lijsttrekker Bleijie was blij met “de gestes naar beginnende ouders”. Hij stelde vast dat “eenzaamheid onder ouderen (ook) in Leiden speelt (…)” en dat daar dus iets aan moet gebeuren. Concreter waren twee publieksopmerkingen. Ruud Breedveld riep het nieuwe kabinet op het voortouw te nemen bij verdere regionalisering vanwege de opdrachten die er liggen met betrekking tot woningbouw en bedrijfsruimtes. Buma (h)erkende dat als een belangrijke ontwikkeling. Geert Crielaard legde ook zo’n ei. Als crisismaatregel is het btw-tarief op arbeid in het MKB van 9% naar 6% verlaagd. Dat maakte ‘zwart werken’ minder aantrekkelijk. Nu die maatregel ongedaan wordt gemaakt, neemt de aantrekkelijkheid van ‘zwart werken’ weer toe. Is het dus niet verstandig dat lage btw-tarief opnieuw in te voeren voor die kleine bedrijven? Nu bleef Buma zonder concreet antwoord op vaste grond. Crielaard, aan de bar, “maar het komt over een paar jaar ongetwijfeld weer terug. Het móet gewoon”.

Hip(st)
Groots en meeslepend was het allemaal niet. De media-aandacht voor deze eerste CDAbijeenkomst was desalniettemin stevig: nationale televisie, nationale kranten en de regionale – “én we live streamen de toespraak via ons Facebookkanaal”. De moderne ‘telefoon’ maakt de eigenaar in een handomdraai tot ‘omroep’. Als Japanners die in de Keukenhof elkaar staan te filmen werd er ook hier lustig op los gefilmd; niet alleen lokale vloggers die elkaar vereeuwigden, maar ook door kamerlid Pieter Omtzigt die ‘zijn’ vlog liet opnemen in de Burgsteeg “het CDA is de hipste partij van Nederland”.

Delen
Schemerstad

7 reacties

 1. De applaus- en lachmachines waren perfect afgesteld om de bumoristische woordenspelingen, moppen en one liners van Neerlands hipste Aanvoerder der Christendemokraakie vlekkeloos aan te vullen. CDA, klap-klap-klap, CDA, klap-klap-klap, weet u nog in 1976, Aantjes Bergrede…
  Alsof de tijd in Leiden stil gestaan had. Zelfs de prof. Einstein en zijn “theorie” kon dit niet voorspellen.

  Naast een portie nationalisme en eigen identiteit voor onze verloren (athetische) jeugd viel vooral in het oog “CDA als eerste duurzaamste en groenste partij”. Misschien alleen de kleur in het CDA logo? Maar behoren daar ook de varkenshotels, mestoverschotten, bio industrie, eiergif schandalen, roundup en groeihormonen van de eigen corrupte achterban ook bij? Met het CDA weer terug in het centrum van dit verrutte Halloween kabinet zal de agrarische maffia in Brabant weer vrij spel krijgen. Om maar niet te spreken van de groeiverslaving rond Schiphol-Lelystad en de kilometervreters op al dat extra asfalt. De doelstelling van Parijs worden weer 4 jaar opgeschoven in de praktijk. Want het juist droge inkt van het regeeraccoord papier is oh oh oh zo geduldig. Business as usual.

  En natuurlijk door de hipste Aanvoerder zwaar bevochten duit in de zakje van het militair-industrieel complex. Kersverse CDS Bauer (nee, niet Frans!) krijgt “maar” 1,5 miljard euro erbij, want de Russische Beer en Desinformatie en nieuwe Koude Oorlog dreigen en de ISIS terroristen staan aan de poorten van het christendemokraakische bastion. Welke partij omarmde de leugenachtige, imperialistische Bush-Cheney-Blair-Pentagon doctrine voor het Midden Oosten rond 2001? En wie zijn het kind van de rekening?
  ’t Is maar te hopen dat deze christendemocratische hippies na 21 maart 2018 slechts “groen en duurzaam” blijven zitten in de Leidse oppositiebanken.

   • Dat komt omdat het CDA een boerenpartij is.
    En sommigen denken dat monotone grasvlakten (weilanden) ook (groene) natuur is.
    Denk aan staatssecretaris Henkie Blekers.

    • Jaja, da’s ook de bedoeling. De intensieve veeteelt eruit en daarvoor in de plek intensieve wietteelt. Gesubsidieerd en al natuurlijk door de overheid, ongetwijfeld betaald uit de BTW verhoging. Een uitstekend exportproduct om de tegenvallers in de NL-export mee te compenseren nu de Britten uit het zinkende EU-schip zijn gestapt. Kuch! Om Marsman te persifleren; denkend aan Holland zie ik hoge wietstekken tot aan de einder staan. De lucht hangt er laag en de zon wordt er langzaam
     in grijze wietdampen gesmoord…

 2. “Groots en meeslepend was het allemaal niet.”
  Zoals voorspeld: “de reactionaire Friese patriciër Sybrand van Haersma Buma zal zijn door gedrogeerd stemvee luidkeels toegejuichte opwachting maken met een slaapverwekkende redevoering vol rechtse retoriek en kleinburgelijke kletspraat.”
  Natuurlijk was de neoliberale CDA-huichelaar vrolijk: grote bedrijven geholpen, buitenlandse aandeelhouders cadeau van 1,4 miljard gegeven, uitkeringsgerechtigden/minima (geen “gewone, normale mensen”) verder de grond in getrapt, agrarische milieuvervuilers en dierenbeulen buiten schot gebleven, riantere fokpremies voor gewone hardnökende gezinnen, meer asfalt, enz.

 3. Henk & Ingrid op

  Eindelijk het CDA weer terug in de regering. Deze partij heeft er mede voor gezorgd dat Nederland in de afgelopen decennia tot de welvarendste, veiligste, best bestuurde en meest sociale & stabiele landen van de wereld behoort. De inkomensongelijkheid in Nederland is de laagste ter wereld. De gezondheidszorg en bejaardenzorg staan wereldwijd in de top 5, de lucht- en waterkwaliteit is verbeterd.
  Een deel van bovenstaande reacties was te voorspellen. Buma is geen meeslepende ‘Jessias’, maar hij durft wel verantwoordelijkheid te nemen, hij durft wel achter maatregelen te staan die op milieugebied veel verder dan ‘Parijs’ gaan. Liever politici die degelijk en deugdelijk zijn, dan verkopers van kretologie. Liever politici die saai ogen dan sensatiegerichte schreeuwers à la Wilders of narcistische betwetertjes als Baudet of de overal racistische spoken ziende Denk-mannetjes. Liever mannen van stavast als Buma dan demagogische leugenaars als Wilders en Baudet.
  Het CDA is GroenLinks ‘groen’ voorbij. Zelfs in de Volkskrant is positief gereageerd op de plannen van het nieuwe kabinet en kregen PVDA, GL en SP een veeg uit de pan vanwege hun gemakzuchtige kritiek.

 4. “Deze partij heeft er mede voor gezorgd dat Nederland in de afgelopen decennia tot de welvarendste, veiligste en… sociale stabiele…”
  Nee, welvarend(ste) komt door de ECB maffioos Mario Draghi met 1,9 biljoen euro gratis geld in de vorm opkopen van staats- en hypotheek obligaties en extreem lage rente tarieven, waardoor enorme zeepbellen op de woningmarkt (we voelen ons ineens “rijk”) en obligatie- en aandeelbeurzen. We zullen zien hoe welvarend dit land op eigen benen zal zijn, wanneer deze ECB maffioos het toneel verlaat.
  Nee, veiligste zeker niet, door de constante inmenging in het Midden Oosten in de vorm van door het Pentagon geleide christen”domme” kruistochten tegen Syrië, Irak, Iran, Pakistan en Afghanistan. Met rücksichtlose steun van de kabinetten Balkellende/Rutte I en II als neoliberale schoothondjes van de Bush-Cheney-Obama regimes. Ook Buma zal op deze voet verder gaan als christen”dom” fanaat.
  Nee, sociaal-stabiel zeker niet, de middenklasse is weggevaagd in de z.g. participatiemij, deze klasse is essentieel voor het economisch welvaren. Hiervoor in de plaats is een loopjongens economie gekomen in de vorm van o.a. zzp’ers. Een race naar de bodem. Deze sociaal economische spanningen geven de door de gevestigde orde verafschuwde populisten vleugels. Ze komen terug, kijk Oostenrijk toch.

  Onder Rutte III gaat de verdere afkalving van de middenklasse, de sociale cohesie, het milieu en klimaat in volle vaart verder. Punt.

Over de auteur

Jan van der Sluis

Schraapt het liefst aan de oppervlakte in de verwachting dat daaronder iets echt leuks is te vinden.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.