In een warm en vol Grandcafé De Burcht ontmoette fractievoorzitter Sybrand Buma de leden van de afdeling Zuid Holland van het CDA om verslag te doen van de onderhandelingen en vragen te beantwoorden. (Foto's: Emile van Aelst)

Een (vr)olijke Buma doet Leiden aan

Grandcafé De Burcht is in de verste verte niet te vergelijken met een groot stadion, maar de organisatie had wel een majestueuze entree in gedachten voor CDAleider Sybrand Buma. De tien meter van de deur naar het podiumpje moest in de, met 180 mensen, volle zaal over een vrije baan tussen applaudiserend publiek worden afgelegd. Een uur later dan gepland – “er moest met Rutte over ministersposten worden gesproken”, volgens de organisatie – kan Buma zich laten toejuichen door de leden van de afdeling Zuid Holland van het CDA. Voor zijn komst hadden collega-Kamerleden, plaatselijke en provinciale politici, en bestuursleden de zaal voorverwarmd met peptalk over hoe zwaar het was geweest, vooral voor Buma, en hoe mooi het resultaat was geworden en de toekomst er nu uit ziet.

Kwinkslagen
Het moet gezegd: de man die van een uur of negen tot ruim half tien op het podium staat, oogt en doet niet als een uitgeput mens. Professioneel genoeg om met de nodige kwinkslagen te strooien “u staat hier toch niet sinds 15 maart, hoop ik?”. Olijk zelfs; dat er meer aandacht is voor veiligheid en defensie leidt tot een “ieder lid dat op het congres was, heeft recht op een klein tankje”. Af en toe een slip of the tongue: “belasting van producten naar arbeid…. O, dat is andersom? Als Pieter dat zegt, ís het ook zo” en gesprekken voerend “met VVD, CDA en D66” (sic). Wat opvalt, is dat hij ook een aantal keer benadrukt dat de vier partijen het, onzichtbaar voor ons, eigenlijk eens zijn over bepaalde doelen (“toegankelijkheid van het (hoger, red.) onderwijs voor lage inkomens” bijvoorbeeld). Maar dat niet iedereen zijn zin kan krijgen, moeten we dan zelf aanvullen?! Slim wordt ook het beeld neergezet van ‘de verstandige grote broer’: de snellere integratie van vreemdelingen is “een D66-idee. Maar een goed idee omarm je. Dat onderhandel je niet uit”.

Bescheidenheid
Nieuws heeft Buma niet. Een good will tour langs de afdelingen om per provincie “ambassadeurs” te werven, want “jullie zijn de ambassadeurs van dit akkoord”. En dus haalt Buma de CDA-krenten uit de pap: vlaktaks en “arbeid wordt goedkoper, consumptie duurder. De BTW gaat omhoog, maar de belastingen gaan méér omlaag”, het eigen risico – ook hier weer de hint naar ‘voorloper CDA’ “meer partijen willen dat naar beneden hebben” – “over vier jaar ligt dat op het door ons gewenste niveau”, veiligheid “haatzaaien: dáár trekken we een grens”, maatschappelijke dienst voor jongeren, nationale identiteit, zorg “er komt een vast maximum tarief van €17,50 in de WMO (…) je krijgt meer waar voor het geld” maar ook “ook over vier jaar zullen er grote zorgen over de zorg zijn”, “de vrijwilligersvergoeding gaat omhoog en regelingen worden eenvoudiger”. Eerder hebben de andere sprekers al opgeroepen toch vooral uitdrukkelijker en trots te zijn; dat het CDA als één van de eerste stond voor duurzaamheid en vergroening. Alsof bescheidenheid moet worden afgeworpen.

Regionalisering
Specifiek voor Leiden bracht de bijeenkomst niet veel. CDA-lijsttrekker Bleijie was blij met “de gestes naar beginnende ouders”. Hij stelde vast dat “eenzaamheid onder ouderen (ook) in Leiden speelt (…)” en dat daar dus iets aan moet gebeuren. Concreter waren twee publieksopmerkingen. Ruud Breedveld riep het nieuwe kabinet op het voortouw te nemen bij verdere regionalisering vanwege de opdrachten die er liggen met betrekking tot woningbouw en bedrijfsruimtes. Buma (h)erkende dat als een belangrijke ontwikkeling. Geert Crielaard legde ook zo’n ei. Als crisismaatregel is het btw-tarief op arbeid in het MKB van 9% naar 6% verlaagd. Dat maakte ‘zwart werken’ minder aantrekkelijk. Nu die maatregel ongedaan wordt gemaakt, neemt de aantrekkelijkheid van ‘zwart werken’ weer toe. Is het dus niet verstandig dat lage btw-tarief opnieuw in te voeren voor die kleine bedrijven? Nu bleef Buma zonder concreet antwoord op vaste grond. Crielaard, aan de bar, “maar het komt over een paar jaar ongetwijfeld weer terug. Het móet gewoon”.

Hip(st)
Groots en meeslepend was het allemaal niet. De media-aandacht voor deze eerste CDAbijeenkomst was desalniettemin stevig: nationale televisie, nationale kranten en de regionale – “én we live streamen de toespraak via ons Facebookkanaal”. De moderne ’telefoon’ maakt de eigenaar in een handomdraai tot ‘omroep’. Als Japanners die in de Keukenhof elkaar staan te filmen werd er ook hier lustig op los gefilmd; niet alleen lokale vloggers die elkaar vereeuwigden, maar ook door kamerlid Pieter Omtzigt die ‘zijn’ vlog liet opnemen in de Burgsteeg “het CDA is de hipste partij van Nederland”.

Leiden Politiek Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×