Allerzielen: een doodgewoon samenzijn

Op de dag voor Allerzielen, woensdag 1 november, openen de remonstranten in Leiden hun deuren voor iedereen die een overledene wil gedenken. Dat gebeurt in een vesper die begint op 19.30 uur in de Lokhorstkerk aan de Pieterskerkstraat 1 in Leiden.

Het Vocaal Ensemble Vanitas onder leiding van Rozemarijn Kalis zingt liederen van onder andere Franck en Bach. Bezoekers kunnen een kaarsje aansteken om zo hun doden te gedenken, of een persoonlijke boodschap achterlaten in de boom van herinnering.

Bijna iedereen kent het gevoel: in het buitenland een kerk binnenlopen en een kaarsje opsteken ter nagedachtenis aan een overleden vriend of familielid. Er is de behoefte om in gedachten stil te staan bij dierbare doden, en uiteraard is dat niet gebonden aan tijd en plaats. Een bekend moment in de christelijke traditie om dit samen te doen is rond Allerzielen.

De remonstranten vormen een kleine kerk in Nederland die wortelt in de christelijke traditie maar daar op een vrijzinnige manier mee omgaat: er is ruimte voor twijfel en eigen interpretatie van geloof. Verbinding tussen religie en kunst en cultuur spelen een belangrijke rol. In aansluiting op een groeiende behoefte in de samenleving aan rituelen rondom de grote momenten in het leven, zoals de dood, openen de remonstranten op 1 november hun deuren voor een vesper. Een doodgewoon samenzijn rondom Allerzielen. Met prachtige muziek, de troost van het samenzijn, zonder preek maar met aandacht voor alle gevoelens die kunnen samengaan met de dood.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×