De politie doet onderzoek na de overval op een woning aan de Meerburgerkade. (Archieffoto: AS Media).

Jarenlange celstraffen geëist tegen woningovervallers Meerburgerkade

Het Openbaar Ministerie eist twee maal zes jaar, en vijfenhalf jaar cel tegen drie verdachten van een woningoverval in Leiden. Twee van hen zouden een maand eerder ook op hetzelfde adres hebben ingebroken. Dezelfde man werd dus niet één, maar twee keer in een maand tijd slachtoffer.

Op 31 augustus vorig jaar werd bij het slachtoffer ingebroken, waarbij de volledige kluis werd losgebroken en meegenomen. Inhoud: ongeveer 23.000 euro. Bij zijn vaste gokkast in een friettent had het slachtoffer al vaker verteld dat hij in huis geld apart hield en die informatie was via via bij de inbrekers terecht gekomen.

Toen het slachtoffer na de inbraak opgelucht vertelde dat gelukkig niet alles was meegenomen, kwam ook dat verhaal weer bij de inbrekers terecht. Die besloten de rest te gaan ophalen en het slachtoffer op 30 september vorig jaar te overvallen. Ze huurden in Rotterdam een auto, waarmee ze naar Leiden reden.

Ze wisten dat het slachtoffer vanwege de inbraak een schadebedrijf had ingeschakeld. Een van de drie overvallers belde eerst keurig gekleed aan en wist als ‘schade-expert’ binnen te komen. Kort erna belden zijn twee mede-verdachten aan. Die zetten beiden meteen een wapen op het gezicht van het slachtoffer toen die opendeed. In totaal werd nog 3.000 euro meegenomen uit een geldkistje.

De officier van justitie noemde op zitting de werkwijze van de verdachten schokkend. ‘In plaats van de informatie die hij verspreidde te negeren, of hem erop te wijzen dat hij sommige zaken beter niet kon delen, hebben ze op een zeer pijnlijke manier misbruik van hem gemaakt. Daarnaast ontkennen ze en nemen ze dus ook geen enkele verantwoordelijkheid.’

Tegen twee van de overvallers eiste de officier van justitie een hogere straf, omdat zij al eerder vermogens- en geweldsdelicten hadden gepleegd.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×