(Foto's: Chris de Waard).

Verkeersveiligheid rond Haanstraschool aangepakt

Vanmorgen bracht de Leidse wethouder Robert Strijk van verkeer een bezoek aan leerlingen van de Haanstraschool aan het Rapenburg. Een tegenbezoek, want in mei van dit jaar gingen de leerlingen op bezoek bij de wethouder die toen in de Raadzaal van het stadhuis in Leiden een petitie kreeg aangeboden, waarin de kinderen vroegen om iets te doen aan het drukke auto- en vrachtwagenverkeer op het Rapenburg.

Chris de Waard ging vanmorgen naar de bijeenkomst in de Haanstraschool waar wethouder Strijk het plan aan de leerlingen presenteerde om de schoolzone veiliger te maken. hij sprak achtereenvolgens met bestuurslid Janneke Mulders van de Haanstraschool en met wethouder Strijk.

Wethouder Robert Strijk en bestuurslid Janneke Mulders over de verkeersveiligheid bij de Haanstraschool. (Videomontage: Hans Stauttener)

De lijst met wensen op het gebied van verkeersveiligheid die de leerlingen en docenten van de Haanstraschool in mei inleverden was lang. Een hek tussen de straat en de stoep, een paal die op bepaalde tijden omhoog kan om het autoverkeer te weren, een 15 kilometerzone, een vrachtwagenverbod en een verkeersdrempel voor de school. Niet aan alle wensen wordt tegemoet gekomen. maar wel aan de belangrijkste.

De fietsen van de leerlingen worden verplaatst naar de Doezastraat. Net om de hoek van de school. De kinderen hoeven dan niet meer over te steken. 

Er komt een mooi hek tussen de toegang van de school en de straat. Passend in het historische straatbeeld. Daarmee kunnen de lelijke rood-witte paaltjes verdwijnen. Ook worden de fietsen verplaatst van de waterkant naar de Doezastraat. Op die manier hoeven de leerlingen de straat niet meer over te steken. Voor de school komen dan wel enkele parkeerplaatsen voor auto’s. Ter compensatie van plekken die om de hoek verdwijnen om meer ruimte te creëren voor de fietsen.

De vrachtwagens blijven wel rijden. Die zijn nodig voor de bevoorrading van bedrijven en horecazaken op het Rapenburg en er is volgens de gemeente geen goede alternatieve route voor dat vrachtverkeer. Bovendien vormen ze in praktijk geen echt gevaar. Er wordt langzaam gereden op het smalle Rapenburg. Grootste probleem zijn volgens verkeerskundigen van de gemeente de fietsers die overal tussendoor schieten.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×