Het Rapenburg links zonder auto's en rechts met gevulde parkeerplaatsen. (Foto: Chris de Waard).

Autovrij Rapenburg lijkt in zicht

Een beetje afhankelijk van de verkiezingsuitslag in maart 2018 wordt het Rapenburg autovrij. D66 Leiden, nu met 12 zetels de grootste partij in de Leidse raad, heeft die wens in het verkiezingsprogramma staan en ook GroenLinks en de PvdA hebben zich hier inmiddels voor uitgesproken.

Chris de Waard sprak met GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn over het autovrij maken van het Rapenburg.

GroenLinks kaartte het autovrij maken van de mooiste gracht van Leiden, sommigen zeggen Nederland, dinsdag aan tijdens een vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid en bereikbaarheid. D66-wethouder Robert Strijk veegde het direct van tafel: “In zo’n onderzoek gaan we geen tijd steken”, vond hij.

Opvallend, want in het verkiezingsprogramma van zijn partij is het autovrij maken van het Rapenburg wel opgenomen. Strijk weet echter dat er door coalitie-afspraken niet met de VVD is te praten over het schrappen van parkeerplaatsen op straat. Dat kan echter na 21 maart volgend jaar weer helemaal anders komen te liggen. GroenLinks laat het er overigens niet bij zitten. De partij komt over twee weken alsnog met een verzoek om een onderzoek naar alternatieve parkeerplekken voor de Rapenburg-bewoners.

Fractievoorzitter Gijs Holla van de PvdA Leiden meldt dat ook zijn partij het autovrij maken van de Leidse grachten in het verkiezingsprogramma heeft staan. Helemaal klopt dat niet, maar de partij signaleert wel dat al dat blik de binnenstad er niet mooier op maakt: “De grote hoeveelheid auto’s, zowel geparkeerd als rijdend, maakt het straatbeeld van Leiden niet aantrekkelijk. Zeker in de binnenstad, waar de ruimte beperkt is, neemt de auto veel schaarse ruimte in beslag. Dit zet de kwaliteit van onze historische binnenstad onder druk”, aldus het concept-programma dat gisteren is gepresenteerd.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×