Festivaldirecteur Alexander Mouret voor de camera bij Sleutelstad TV. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

LIFF losgebarsten met Nederlandse première Suburbicon

Met de Nederlandse première van de film Suburbicon is gisteren de 12e editie van het Leiden International Film Festival losgebarsten. Vanaf 19.30 uur meldden de gasten van het festival zich op de rode loper. Voorafgaand aan de film opende festivaldirecteur Alexander Mouret het LIFF.

Sleutelstad was bij de openingsavond en maakte in samenwerking met het Leidse Sleutelfilm een registratie.

Daarna namen Govert de Kok en Gideon Boer van Bioscopen Leiden op het podium van de gelegenheid gebruik om de organisatie van het LIFF een enorme sleutel te overhandigen. Die staat symbool voor het nieuwe onderkomen van het LIFF. De organisatie trekt in het nieuwe Kijkhuis dat Bioscopen Leiden gaan bouwen aan de Lammermarkt.

“Maar omdat dat pas in 2019 open gaat, dachten we dat we er goed aan deden een wat grotere sleutel te overhandigen. Die raak je niet zo makkelijk kwijt”, grapte het duo dat ook al vanaf de start is betrokken bij het festival waarvan ook Gideon’s vader Jan Boer nog aan de wieg heeft gestaan.

Suburbicon is een lieflijk Amerikaans stadje met deftige gezinnen, prachtige tuintjes en mooie huizen. Gardner en Rose Lodge (Matt Damon en Julianne Moore) wonen er samen met hun tienjarige zoon. Wanneer op een dag een gewelddadige overval bij de familie Lodge plaatsvindt, blijkt dit modelgezin een groot geheim te verbergen. Chantage, verraad en wraak nemen de overhand in Suburbicon, en dat is nog maar het begin…

Chris de Waard maakte een sfeerverslag, live vanaf de rode loper. Hierboven een selectie met achtereenvolgens Evert de Vries van het LIFF, cultuurwethouder Robert Strijk, Miep en Menno Smitsloo, burgemeester Lenferink, Leidse Leen, COC Leiden-voorzitter Jan-Thijs Nieborg en sport-wethouder Paul Dirkse.

Na afloop van de openingsfilm was er in de Stadsgehoorzaal het jaarlijkse openingsgala. Dat is het enige moment tijdens het tien dagen durende festival waar niet iedereen bij kan zijn. Tot en met zondag 5 november worden er vele tientallen films vertoond in Trianon 1, 2 en 3, Kijkhuis 1 en 2 en in de Stadsgehoorzaal.

Van het uitgebreide programma is een blokkenschema gemaakt.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×