Foto: PR

Aantal woningkopen voor of boven vraagprijs stijgt ook in Leiden gigantisch

Waar woningzoekenden voorheen wegkwamen met het bieden onder de vraagprijs, is het steeds gebruikelijker om duizenden euro’s te overbieden. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Calcasa, dat cijfers van dit jaar vergeleek met die van tien jaar terug. Een kwart van de kopers betaalt nu de vraagprijs of meer dan dat, terwijl slechts negen procent dat een decennium voor een woning hoefde te betalen. In de laatste vijftien jaar is er nooit zo vaak overboden als nu.

Het is overduidelijk; veel mensen zijn steeds meer bereid om flink boven de vraagprijs te zitten. Overbieden met twintigduizend euro is niets vreemds. In 2007-2008 kwam het in Amsterdam en Utrecht al vaker voor dat een woning boven de vraagprijs van de hand werd gedaan. Nu is overbieden ook buiten de Randstad geen vreemde manier van handelen meer. In Amsterdam worden woningen in bijna 80 procent van de verkoopgevallen voor of boven de vraagprijs verkocht. In Almere, waar de eerste woningen pas in 1976 werden opgeleverd, worden woningen ook in 62 procent van de gevallen voor of boven de vraagprijs verkocht.

In het tweede kwartaal van dit jaar lag het gemiddelde van de woningen in Nederland die voor of boven de vraagprijs werden verkocht, op 28 procent van alle verkoopgevallen. Voor de crisis was dit maar negen procent. Naast de vele verkopen voor of boven de verkoopprijzen in Amsterdam en Almere, wordt er ook in andere steden vaak voor of boven de gevraagde prijs verkocht. In Leiden gebeurt dat met 51 procent net aan in meer dan de helft van de gevallen. Nog meer gebeurt het in Utrecht (65 procent), Groningen (64 procent), Haarlem (63 procent), Amstelveen (62 procent), Zaanstad (58 procent) en Amersfoort (52 procent). Daarop volgt Leiden.   

Niet alleen wordt er flink overboden, ook de prijzen van woningen stijgen behoorlijk. Het is anno 2017 veel minder vreemd dan tien jaar terug als er een prijsstijging van zes procent plaatsvindt. Hoe sneller een beslissing voor een koop wordt gemaakt, hoe minder de kans op zo’n grote stijging. De stijging in verkoopprijs is rondom Amsterdam het hoogst, maar is ook te zien in Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. In sommige delen van het land is de prijsstijging hetzelfde gebleven ten opzichte van vorig jaar. Zoals in delen van Groningen (waar juist wel een grote stijging is te zien vergeleken met tien jaar geleden) en in Overijssel.

Dat huizen nu snel van de hand gaan, is velen wel bekend. Vier jaar terug lag het aantal verkochte woningen in het tweede kwartaal van dat jaar op 123.000. Nu zijn er in dezelfde periode 276.000 woningen verkocht, wat een recordaantal is. Het aanbod is daarentegen gedaald, van 270.000 woningen in 2013, naar 152.000 eind juni 2017.

Niet alleen de prijzen gaan omhoog, ook het aantal schades aan woningen stijgt. Daardoor gaat de premie voor de opstalverzekering en inboedelverzekering ook weer omhoog. Bij het kopen van een woning stellen veel hypotheekverstrekkers het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Al met al stijgen de kosten voor woningen en de vaste lasten die daarbij komen kijken dan ook behoorlijk.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×