Woonboten langs de Zijlsingel. (Foto's: Reanne van Kleef).

Zorgen bij woonbootbewoners Zijlsingel over Singelpark

De Stichting Vrienden van het Singelpark was afgelopen maandag te gast bij het Politiek Café van VVD Leiden. In Café Plantage werden geïnteresseerden bijgepraat over de ontwikkelingen en konden zij vragen stellen. Hoewel de aanleg van het Singelpark breed gedragen wordt in de stad, bleek dat er bij directe omwonenden nog wel wat zorgen leven. Zo waren er verschillende mensen die vragen hebben bij het kappen van bomen in het Ankerpark en vrezen de woonbootbewoners van de Zijlsingel voor hun privacy en zelfs voor hun ligplaats.


Reanne van Kleef sprak op het Politiek Café van VVD Leiden met twee woonbootbewoners van de Zijlsingel over hun zorgen over het Singelpark.

Aan de Zijlsingel liggen veertien woonboten. Ongeveer de helft van de bewoners was naar de bijeenkomst gekomen. Woonbootbewoonster Margaret: “We maken ons zorgen om de plannen om aan de buitenkant van de singels een wandelpad te maken. Dat gebied hebben wij al 40 jaar lang in gebruik als tuin. Ook onze schuren en andere voorzieningen staan daar. Als de plannen doorgaan om daar openbaar wandelgebied van te maken, dan verandert onze hele woonsituatie aan de Zijlsingel. Die gaat met grote stappen achteruit.”

Uitgegomd
Buurman Tom vertelt dat zelfs het voortbestaan van de woonboten onzeker is: “De plannen van de Vrienden van het Singelpark zijn dat de boten weggaan. In de tekeningen die nu zijn gemaakt, zijn onze woonboten al weggegomd. Er liggen vlonders, die ik heel erg gun aan alle Leidenaren, maar het gaat wel ten koste van alle boten die daar liggen.” Margaret vult aan: “Concreet staat in de plannen dat ze doorkijkjes van het water naar de singel willen. Zoals de boten nu liggen is dat niet mogelijk, er zit maximaal een meter tussen de boten. Op het moment dat je een doorkijkje wilt zal een van onze woningen weg moeten. Dat is toch een vreemde zaak.”

Ook de onzekerheid vinden de bewoners erg vervelend. “We krijgen tegenstrijdige verhalen van de gemeente. Iemand van havenbeheer zei dat er toch geen geld voor is en dat de weg al veel te smal is op die plek. Maar de Vrienden van het Singelpark krijgen blijkbaar een ander verhaal te horen. Dus het is moeilijk om te weten waar we staan en wat we moeten geloven”, aldus Tom.


Voorzitter Conny Broeyer van Stichting Vrienden van het Singelpark  over de bijeenkomst en zorgen van bewoners.

Voorzitter Conny Broeyer van Stichting Vrienden van het Singelpark snapt de zorgen van de bewoners maar zegt dat de plannen nog lang niet definitief zijn. “Deze plannen moeten nog verder uitgewerkt worden. We moeten nog kijken wat er met hun plek, het groen en de schuurtjes gaat gebeuren. In het beeldkwaliteitsplan staat het idee dat er doorzichten komen naar de singel tussen schepen door. We moeten kijken wat je daar mee kunt doen. Ze liggen daar al een hele tijd en alles moet in goed overleg met de buurt.”

Praten over zorgen
Broeyer kijkt tevreden terug op de bijeenkomst. “We zijn door de VVD uitgenodigd om met de bezoekers van het Politiek Café over het Singelpark te praten. Er waren veel mensen met zorgen die ik ook begrijp. Het is heel zinvol om hier over te praten. Gelukkig waren er ook mensen die juist enthousiast zijn over het Singelpark.”

Robbert Dijkhuis, een van de presentatoren van de avond, nam ook direct actie na de zorgen van de woonbootbewoners te hebben gehoord. Hij heeft al een afspraak ingepland om met hen in gesprek te gaan.

Thema ‘wonen’
Aan het eind van de avond werd er geopperd dat naast thema’s als ‘Sport & Spel’ en Innovatief groen’ ook een thema ‘Wonen’ moet worden opgenomen bij de ontwikkeling van het Singelpark. Daarbij zou vooral aandacht worden gevraagd voor de problemen waar direct omwonenden tegenaan lopen. Dat idee wordt door de Vrienden van het singelpark omarmd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×