Ook SP Leiden stelt lijst vast voor komende verkiezingen

4

De leden van de Leidse afdeling van de SP hebben gisteravond de kandidatenlijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart 2018 worden gehouden.

Eerder was al bekendgemaakt dat Antoine Theeuwen de lijst aanvoert, nu is ook duidelijk met wie hij het nog vast te stellen programma onder de aandacht kan gaan brengen. Dat zijn op plek 2 Ries van Walraven die nu ook al voor de SP in de Leidse raad zit, op 3 Thomas van Halm die nu duo-raadslid is en daarnaast de kar trekt bij de jongerenafdeling ROOD. Op 4 staat de voorzitter van de afdeling, Sander Sauvé. Ton Rovers completeert de top 5.

Van de zittende raadsleden keren Alexandra van den Berg, Han Dirks en Natalie Wanga niet meer terug en ook fractievoorzitter Julian van der Kraats houdt het na twaalf jaar voor gezien. Dirks en Van der Kraats blijven wel op de lijst, maar niet op een verkiesbare plek. Ook wethouder Roos van Gelderen stopt na de verkiezingen. Ze blijft wel actief voor de afdeling, waarschijnlijk in het bestuur.

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

4 reacties

 1. Nu gelukkig de Leidse oude garde van de Osser Dictator Marijnsen langzaam afdruipt kunnen we uitkijken naar een nieuwe lichting “conservatief socialisten”. Moge het collaboreren in de achterkamertjes van de elites van VVD66 omgebogen worden in een gezamelijk oppositie met de andere progressieve partijen in Leiden tegen het verdervelijke neoliberalisme dat ook zijn klauwen in deze stad heeft neergezet.
  Volg dit keer het voorbeeld in Den Haag en trek ten strijde tegen Rutte III en VVD66 Leiden. Succes!

 2. Wander Waterdrinker op

  …en met de C.U, de Partij voor de Dieren. en de Partij Sleutelstad natuurlijk. Die zitten de komende verkiezingen, mede door het wegvallen van de andere lokale groeperingen, vermoedelijk allemaal “in de lift” en kunnen een aardig tegenwicht of zelfs college gaan vormen…

  • Inderdaad, ze kunnen wat leren van de nieuwe oppositie PvdA-Gl-SP aan het Binnenhof in hun strijd tegen de verstokte neoliberaal Rutte en zijn Halloween Griezelkabinet. We moeten af van de arrogantie en stedelijke grootwaanzin van de neoliberalen van de VVD en de draaikonten van D66 in Leiden. Of beter gezegd hun macht verkleinen. Want helaas de zich suf lenende D66 studentjes en de D66 yuppen met hun tweede hands Saabjes en Volvotjes zullen Dirkie66 weer 4 jaar in het pluche helpen. Maar haar groot wordt Dirkiee66? Waarschijnlijk geen 12 zetels meer en de verwachting is dat de centrumverslaafde, windvanerige wethouder Robert Strijk zijn biezen pakt.
   Groenlinks wordt zeker groter blijkens de peilingen rond maart 2017. Partij van de Dieren moet ik nog zien, maar ik hoop wel op twee of drie stemmen.
   SP heeft 8 jaar lang rechtlijnig en slaafs gecollaboreerd met die neoliberalen van Laudy en Strijk. En toegestaan dat de BN betonprojecten rond b.v. Lorentz, de leegstaande autobunkers en het asfaltprojecten als de Leidse Ring (100 miljoen Leidse euro’s) en de Rijnlandrutte met dramatische kaalslag van het groen en een slechte inpassing bij de Stevenshof en OVP kon doorgaan. Ook de dualiteit tussen Raad inclusief de SP en het College inclusief SP is verder verslechterd. Soms lijkt het erop of het College de baas en opdrachtgever van deze Raad is. Burgers tellen helemaal niet mee, inspreken mag, maar slechts voor de Bühne.
   Of de gevestigde orde politicus Antoine Theeuwen van SP Leiden de grote verandering zal brengen is de grote vraag. Vlak voor maart 2014 gaf Theeuwen de neoliberaal Van Woensel nog een grote pluim voor het snel doordrukken van de twee autobunkers aan de Lammer en Gaar. Die waren binnen enkele weken gegund aan de bouwlobbyist Duro Vermeer. Volgens Theeuwen zouden deze bunkers een enorme “boost” aan Leiden geven. De voortekenen anno 2017 zijn echter niet zo best.
   SP staat nu stil of op verlies in de peilingen. Zij zal het gezicht kunnen redden door een beter sociaal-financiëel-ecologisch beleid in Leiden te gaan afdwingen tesamen met de andere progressieve partijen. Vorm in de oppositie een soort schaduw college met schaduw wethouders. Hoe kleiner VVD66 des te beter voor deze stad na 21 maart 2018.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline