105 zwarte banders die zijn opgeleid door Gerard van de Berg. Op de voorgrond de grootmeester zelf. (Foto's: Emile van Aelst).

Gerard van den Berg geridderd door Taekwondo Bond tijdens reünie

Taekwondo Vereniging Leiden vierde afgelopen zaterdag het 40-jarig bestaan. De sportschool staat al veertig jaar onder de bevlogen leiding van Gerard van den Berg, de enige Nederlander met de 8e dan. Tijdens de reünie werd Van den Berg verrast door de voorzitter van de Taekwondo bond Nederland, die hem benoemde tot bondsridder.

In Topsport Leiden TV werd teruggeblikt op de reünie en vertellen verschillende mensen waarom zij Gerard van den Berg zo’n groot sportman vinden. Vanaf 9.33.

Voor de reünie werden alle mensen die Van den Berg heeft opgeleid tot zwarte bander benaderd om ’s middags een grote foto te maken in de sportschool aan de Pieterskerkgracht. Van de 130 mensen met een zwarte band waren er 105 aanwezig voor de foto. Na een lunch in het Koetshuis ging het feest verder in Scheltema, waar iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van de vereniging in het zonnetje werd gezet.

Daar nam eerst sportwethouder Paul Dirkse het woord om Van den Berg onder meer te bedanken voor zijn inzet voor alle Leidse kinderen die hij elke week weer lesgeeft. Teun de Reede praatte de avond aan elkaar. Meerdere kampioenen waaronder Mandy de Jongh (wereldkampioen en Olympisch zilver) en Sonja Pool (Europees kampioen) werden geprezen, trainers en langdurige leden werden bedankt en ook werd er stilgestaan bij de mensen die zijn overleden. Daarbij was speciale aandacht voor de dit jaar overleden Aad van der Luit. Van der Luit bracht ooit Taekwondo naar Leiden, liet Van den Berg verliefd worden op de sport en deed hem de sportschool over.

Toen Van den Berg dacht dat het officiële programma erop zat, moest hij nog één keer de microfoon inleveren. Voorzitter Fred Buitenhuis van Taekwondo Bond Nederland nam het woord en benoemde wegens zijn grote staat van verdiensten Van den Berg tot bondsridder met het Bronzen Ereteken.

Kijk voor een sfeerverslag op www.Leidseglibber.nl.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/355152797″ params=”color=#ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Reanne van Kleef sprak na afloop van de reünie met Gerard van den Berg over de dag zelf en over zijn toekomstplannen. Nog veertig jaar Taekwondo Vereniging Leiden zit er voor hem zelf waarschijnlijk niet in, aangezien hij dan 100 jaar oud is. Wel zoekt hij naar een opvolger om de sportschool op en duur aan over te doen en hoopt hij over een paar jaar voor de 9e en hoogste dangraad te gaan.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/353266559″ params=”color=#ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Teun de Reede sprak in de week voor de reünie in het Sleutelstad FM programma Sport071 met Gerard van den Berg. Ze hadden het over de sport zelf, zijn prestaties waaronder het behalen van de 8e dan en opgenomen worden in de Taekwondo  Hall of Fame in New York en over zijn sportvader Aad van der Luit.

Leiden Nieuws Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×