Hoogtefoto. (Foto: PR).

Zoektocht naar Schans Lammen van start

De zoektocht naar Schans Lammen, de plek waar de Watergeuzen op 3 oktober 1574 Leiden binnentrokken, gaat van start. De eerste stap bestaat uit het ‘over elkaar heen leggen’ van beschikbare oude en hedendaagse kaarten. Zo worden de meest kanshebbende zoeklocaties bepaald.

Afgelopen voorjaar zocht Sjaak van de Geijn contact met Archeologisch Adviesbureau RAAP. De aanleg van de Rijnlandroute zou een uitgelezen kans zijn om eindelijk serieus archeologisch onderzoek te doen naar de locatie van Schans Lammen.

Sjaak van de Geijn vertelde vlak voor Leidens Ontzet aan Sleutelstad al over de zoektocht naar Schans Lammen.

Vanaf Schans Lammen trokken op 3 oktober 1574 de Watergeuzen de stad binnen en was Leiden ontzet. Daarom is dit een plek die bij de Leidenaren tot de verbeelding spreekt. Volgens de legende lieten de Spanjaarden hier een dampende pot hutspot achter die werd gevonden door de weesjongen Cornelis Joppensz.

De precieze ligging van Schans Lammen is nooit goed onderzocht. Daar komt nu verandering in: na een geslaagde crowdfunding in combinatie met subsidies van Fonds 1818, Cultuurfonds Leiden, E.J. Jurriaanse Stichting en Prins Bernhard Cultuurfonds én de medewerking van Project Rijnlandroute kan worden gestart met het onderzoek.

Via Facebook kan iedereen de ontwikkelingen volgen: ‘Waar vond Leiden de hutspot?’. Meewerken aan het project kan door contact op te nemen met het projectteam via stichtingstrandwal@gmail.com.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×