Conservator Doris Wintgens zet Vrouwen in De Stijl in de schijnwerpers

0

Conservator moderne kunst van Museum De Lakenhal Doris Wintgens gebruikt de tijdelijke sluiting van het museum om andere ambities na te jagen. In haar boek Peggy en Nelly belicht zij de belangrijke rol die beide vrouwen speelden in de internationale erkenning voor de mannen van De Stijl.

Nelly van Doesburg was derde vrouw van De Stijl oprichter Theo van Doesburg en na diens dood maakte Nelly het tot haar levenstaak om het werk van Van Doesburg onder de aandacht te brengen. Doris Wintgens beschrijft Nelly als een krachtige, eigengereide vrouw die pal naast en achter het werk van haar man stond. En die in 1938 Peggy Guggenheim overtuigde van het talent van de zeven eerder gestorven Van Doesburg. Wintgens zegt dat Peggy Guggenheim nog nooit van De Stijl en Theo van Doesburg had gehoord, maar door het gloedvolle betoog van Nelly van Doesburg en de getoonde werken overstag ging. De twee vrouwen sloegen de handen ineen en leverden na de Tweede Wereldoorlog een essentiele bijdrage aan de eerste internationale tentoonstelling van De Stijl.

Gerry van Bakel in gesprek met Doris Wintgens, conservator moderne kunst van Museum De Lakenhal

Vrijdag 10 november wijdde Museum De Lakenhal in samenwerking met het Rijksmuseum een symposium aan Vrouwen in De Stijl. Doris Wintgens reikte daar het eerste examplaar van haar boek uit aan Wies van Moorsel, een nicht van Nelly van Doesburg en aan Karole Vail, de directeur van het Guggenheim Museum in Venetië die ook de kleindochter van Peggy Guggenheim is. Het boek Nelly en Peggy is verkrijgbaar in de boekhandel.

Museum De Lakenhal heeft het vroege werk van Theo van Doesburg in zijn collectie, maar het museum is voor restauratie en een uitbreidingsverbouwing gesloten tot voorjaar 2019. doris Wintgens zegt dat het Haags Gemeentemuseum zich  momenteel profileert als het De Stijl musem en daar is werk van Theo van Doesburg is te zien.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.