De Vriendendienst bestaat twintig jaar. (Foto: Jan van der Sluis)

Vriendendienst bestaat twintig jaar

Donderdag vierde de Vriendendienst Zuid Holland Noord zijn twintigjarig bestaan met boottochtje door Leiden, toespraken en de overhandiging van een boekje.

De Vriendendienst is een samenwerkingsverband van de Leidse Welzijns Organisatie Activite en GGZ Rivierduinen. Men brengt mensen met een psychiatrische achtergrond en vrijwilligers met elkaar in contact middels een georganiseerde vriendschap. De vrijwilliger bezoekt één jaar lang een vast “maatje” eens per week of een paar uur per veertien dagen, afhankelijk van wanneer de vrijwilliger kan.

De invulling van het maatjescontact kan heel verschillend zijn. Door ‘koppels’ te maken van mensen die elkaar iets te bieden hebben, met vergelijkbare belangstellingsgebieden en liefhebberijen is het niet te moeilijk om leuke en afwisselende activiteiten te bedenken. Het gaat om heel gewone dingen zoals samen wandelen, een eindje fietsen, winkelen en een kopje koffie drinken, maar ook een bezoek aan een museum of samen naar de film. Zo bieden vrijwilligers gezelligheid en afleiding en zijn door hun persoonlijke betrokkenheid en respect voor de ander een grote steun.

Vrijwilligers hoeven geen deskundigen te zijn. Het gaat om gewoon menselijk contact. Een luisterend oor, geduld, doorzettingsvermogen en interesse in andere mensen zijn de belangrijkste ingrediënten.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×