(Foto's: Reanne van Kleef).

Fietsmaatjes ontvangen zevende duofiets van gemeente Leiderdorp

De Leiderdorpse wethouder Angelique Beekhuizen heeft donderdag namens het gemeentebestuur een duofiets overhandigd aan de Stichting Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp. Het is inmiddels de zevende fiets voor de vrijwilligersorganisatie die mensen mee op stap neemt die niet meer zelfstandig naar buiten kunnen.

 

Stichting De Carolusgulden heeft inmiddels de toezegging gedaan om nog eens drie duofietsen te schenken, wat het totaal op tien fietsen brengt. Binnen een jaar is het aantal fietsen daarmee verdubbeld. Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp heeft in Leiderdorp inmiddels dertig vrijwilligers en dertig gasten. Met Leiden erbij zijn dat er 120-120.

“We zijn ontzettend blij dat we straks tien fietsen hebben en nu hebben we er dus al twee voor Leiderdorp”, zegt bestuurslid Wim Schellekens van Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp. “We hebben veel gasten en vrijwilligers in Leiderdorp en daarom vond de gemeente dat we best een tweede fiets konden gebruiken. Ze willen dit graag in Leiderdorp promoten, want mensen die zelf niet meer naar buiten kunnen, worden meegenomen door vrijwilligers. Dan is zo’n fiets ideaal.”

Fietstochtje met de burgemeester

“Vanaf de start zijn we eigenlijk al aangestoken met het ‘Fietsmaatjesvirus'”, zegt wethouder Beekhuizen. “We zien zo veel blijdschap op de fietsen en daar wilden we graag aan bijdragen.” Een aantal weken geleden heeft het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders ook een cursus gehad om vrijwilliger te worden bij Fietsmaatjes en geleerd hoe ze de fietsen moeten besturen. Mensen kunnen zich bij de gemeente aanmelden om een fietstochtje met de burgemeester of met een wethouder te maken. “De aanmeldingen stromen nog niet binnen, maar ik verwacht dat dat wel komt als het weer wat beter wordt.”

Verdubbeld

Binnen een jaar is het aantal fietsen van Fietsmaatjes verdubbeld. Dat brengt ook organisatorisch het een en ander met zich mee. Schellekens: “We kunnen het nog aan maar zijn ons er we van bewust dat we beheerst moeten groeien. Maar we hebben nog steeds behoefte aan vrijwilligers.”

Wethouder Beekhuizen geeft aan dat de gemeente Leiderdorp het initiatief graag verder ondersteund door bijvoorbeeld te helpen bij het werven van vrijwilligers. “Als gemeente kunnen we er natuurlijk aandacht voor vragen dat het er is. Als mensen dan horen en zien hoe leuk het is, hoop ik dat ze zich ook aanmelden om vrijwilliger te worden zodat dit initiatief tot in het einde der dagen door kan blijven gaan.”

Swift

Ook de Leidse Ren- en Toervereniging Swift ondersteunt Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp. Op de shirts van de wielrenners komt het logo van de stichting te staan. Schellekens: “We hebben heel goed contact met de wielervereniging Swift. Dat is natuurlijk ook fietssport. Zij doen het alleen met jonge gezonde mensen en wij met mensen die het niet meer zo goed kunnen.”

 

Advertentie

Leiderdorp Nieuws Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×